{ "title": "Alerji Deri Testi", "image": "https://www.alerjik.gen.tr/images/alerji-deri-testi.jpg", "date": "20.01.2024 14:15:32", "author": "Cemile Akyer", "article": [ { "article": "Alerji Deri Testi, Alerji deri testi (Skin Prick Test), kişinin alerjisi olan maddeleri saptamak üzere kullanıma hazır ticari sunum şekliyle solunum yolu, besin alerjenleri, lateks veya çok sık olmamakla birlikte ilaçlarla uygulanan bir alerji testi yöntemidir. Bu metot çoğunlukla alerjik rinokonjonktivit (Saman nezlesi), bronşiyal astım, atopik dermatit, kontakt ürtiker (Dabaz) ile bitki, lateks, gıda ve ilaç alerjilerinin teşhisinde kullanılmaktadır.

Test için
Alerji deri testi (ADT), hastaların fleksural bölgelerine veya sırtlarına uygulanmaktadır. Eğer 8-12 adet alerjen içeren bir tarama paneli kullanılacaksa tek kola uygulama yapılır. Ancak 12'den çok sayıda alerjen içeren bir test uygulanacaksa her iki kola eşit sayıda alerjen tatbik edilir. Testte kullanılan genel ADT paneli ve değerlendirme formu sol ve sağ kol olarak bölümlenmiş olmalı ve alerjen sırasının değişmemiş olması sağlıklı bir değerlendirme için esastır. Panelde sağ bölmedeki alerjenler sol kola ve sağ bölümdekiler ise sol kola (Çapraz) uygulanmaktadır. Genel alerji testlerinde aynı grupta yer alan çimen poleni, ağaç poleni ve ev tozu akarları gibi alerjenlerin birbirine çok yakın konumlandırılmaması gerekmektedir. Negatif (Serum fizyolojik veya %0,4 fenol bulunan dilüent) ve pozitif (%1 oranında histamin) en sonda yer alır. Hasta kol içleri yukarı bakacak biçimde oturur. Uygulama yapılacak test alanları hekim tarafından etil alkollü pamuk yardımıyla silinip, kuruması beklenir. Ardından siyah ya da mavi işaret kalemiyle test yerlerine 2-3 cm aralıklarla, her bir kolda en çok 3-4 sıra ve 4-5 sütun sığacak şekilde işaretleme yapılır. Sonrasında her bir allerjenik ekstrakt şişesindeki damlalıklar, ön kol iç yüzlerine ya da sırta (Uygulama bölgesi olarak hangisi seçildi ise), işaretlenmiş noktaların yanlarına, yüzeysel damarlardan ve yaralı olan deri bölgelerinden uzak durularak, tene hafifçe dokundurulur. Bu işlem için minik bir alerjen damlacığı yeterlidir. Sonuçların yanıltıcı olmaması bakımından her antijen için ayrı bir steril enjektör iğnesi veya lanset kullanılarak, 60 derece açıyla alerjen damlacığının tam ortasındaki deri hafifçe kaldırılıp bırakılır. Dörtlü ya da beşli bir sıra yukarıdan aşağıya tamamlandıktan sonra, bölgedeki alerjen damlacıkları kâğıt havlu ile tek seferde hafif bastırılarak silinip uzaklaştırılır. Bu sayede alerjen damlalarının birbirine karışması ve akması engellenmiş olur. İşlemi müteakip 15 dakika kadar kollar açıkta olarak hasta bekletilir ve test yapılan bölgelere dokunmaması ve kaşımaması sağlanır. Testin 16. Dakikası itibariyle değerlendirmeye başlanır ve reaksiyon şiddeti yüksek bölgelere buz konur. Eğer müdahale gerektirecek derecede önemli bir tepki varsa oral ya da enjekte edilerek antihistaminik verilir.

ADT değerlendirme ölçütü ve yorumlanması

0 Reaksiyonsuz.

1 (+) Eritem (Derinin kızarması) ≤ 15 mm; ödem yok.

2 (+) Eritem > 15 mm; ödem < 3 mm.

3 (+) Ödem 3-6 mm.

4 (+) Ödem > 6 mm ve psödopod (Hücre çıkıntıları) gelişimi.

Pozitif yanıt 3(+)'tür. Genellikle ADT'nin (İntradermallere nazaran) spesifitesi yüksek ve sesitivitesi düşüktür.

Deri reaksiyonları şikâyetin öyküsü ve fiziki muayene bulgularına göre değerlendirilir. Pozitif bir sonuç hastada bulunan yakınmaların alerjene bağlı olduğunu her zaman göstermez. Negatif kontrol reaksiyonsuz olduğunda, kaşıntılı ve eritemli, 1-2 mm bir ürtikeryal papül, spesifik IgE antikorlarının bulunması demektir. Ancak bu hafif reaksiyonların klinik önemi bulunmaz. ADT'nde 3(+) ve 4(+) sonuçlar tanı koydurucu olabilir.
" } ] }