{ "title": "Alerji Hapı", "image": "https://www.alerjik.gen.tr/images/alerji-hapi.gif", "date": "21.01.2024 03:59:37", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Alerji hapı, bazı vücutlar zararlı olmasa bile bazı maddelere karşı aşırı duyarlı olabilir. Bu durumda vücut reaksiyon göstererek alerji hastalığı ortaya çıkabilir. Alerjen maddeler bağışıklık sistemine kadar ulaştığında madde zararlı olmasa da bağışıklık sistemi maddeyi zararlı algılayarak bu duruma karşı koruyucu amaçlı antikor üretmeye başlar. Dolayısı ile alerji ortaya çıkar. Alerjiye aşırı yatkın kişilere atopik kişiler denir. Bağışıklık sistemi alerjik madde ile bir defa karşılaştığında hassasiyet gösterir ve o madde hafızaya kazınır. İlerleyen dönemlerde tekrar aynı madde ile karşılaşıldığında bağışıklık sistemi bu defa aşırı tepki gösterir. Toplumda yaklaşık %30 civarında kişi alerjiye maruz kalmaktadır. Alerji daha çok genetik yatkınlık ile alakalı bir rahatsızlıktır. Ancak çevresel faktörler de alerji üzerinde etkilidir.

Alerji tedavisinde ilk basamak kişinin alerjen maddeden uzak durmasıdır. Alerji genellikle temas yolu ile ortaya çıktığı için kişi alerjen olduğu maddeye mümkün olduğunca temastan kaçınmalıdır. Alerji için kullanılan farklı hap türleri vardır.

Alerji Hapları

Antihistaminikler: bu tür alerji hapları alerjik reaksiyonlarda şikâyetleri hafifletmek ya da baskılamak için kullanılır. Burun tıkanıklığı, kaşıntı, yanma, hapşırma, burun akıntısı gibi şikâyetlere karşı kişinin yaşam kalitesini arttırmak amaçlıdır. Antihistaminikler özellikle kaşıntı, hapşırma ve akıntı için faydalıdır. Ancak hangi tür histaminiğin hastaya daha faydalı olduğu deneme yanılma yöntemi ile anlaşılır. Hasta hapı uzun süre kullandığında başlangıçta olduğu gibi etkili olmazsa hap değiştirilir.

Kortizon: Kortizon tarzı haplar histaminikler ile kullanıldığında daha faydalı olur. Tablet ya da iğne şeklindedir. Ancak kortizon bilindiği gibi yan etkisi fazla olan bir ilaç grubudur. Dolayısı ile yan etkilerinden en az etkilenmek için bilinçli ve önerilen şekilde kullanılmalıdır.

Dekojestanlar: bu ilaç grubu burun içinde oluşan şişliğe karşı faydalıdır. Sprey ve hap versiyonu vardır. Uzun süreli, kullanımlarda bağımlılık yapabileceğinden uzun süre kullanımı önerilmemektedir. Ayrıca uzun süre kullanımı burun damarlarının fonksiyonunu olumsuz yönde etkileyerek burun akıntısı ve tıkanıklığına yol açabilir.
" } ] }