{ "title": "Alerji İlaçları", "image": "https://www.alerjik.gen.tr/images/alerji-ilaclari.jpg", "date": "20.01.2024 07:57:36", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Alerji ilaçları, alerji vücudun bazı maddelere vermiş olduğu tepki olarak tanımlanabilir. Kızarıklık, kaşıntı, ciltte kabarıklık, pullanma, döküntü gibi şikâyetler ile kendini belli eder. Polenler, ev tozu, kedi-köpek tüyleri, deterjanlar, küf mantarı, bakteriler, böcek ilaçları, bazı gıdalarda bulunan proteinler alerjiye yol açan faktörler arasında yer almaktadır. Alerji özellikle hastalık ve gebelik gibi vücudun zayıf olduğu dönemlerde ortaya çıkabilir. Alerji tedavisi 3 basamakta yapılır. Bu basamaklar hastanın alerjik olduğu alerjenden uzak durması, ilaç tedavisi ve alerji aşısıdır. Alerji tedavisinde kullanılan ilaçlar hastanın şikâyetlerini gidermek amacı ile kullanılır. Alerjik reaksiyon nedeniyle oluşum gösteren bazı maddelere kullanılan ilaçlar etki ederler. Alerjiye tam olarak etki eden ya da alerjinin başlamasını önleyen bir ilacın varlığı söz konusu değildir.

Alerji İlaçları

Antihistaminikler: Alerjik reaksiyonlarda vücutta ortaya çıkan maddelerden biri histamindir. Histamin alerji nedeniyle ortaya çıkan kaşıntı, kızarıklık ve kabarıklık gibi birçok şikâyetin sorumlusudur. Histamin nedeniyle ortaya çıkan şikâyetleri yok etmek için antihistaminik adlı ilaçlar kullanılır. Bu tip ilaçlar alerji sorunlarında yaygın bir şekilde kullanılır. Ürtiker, alerjik nezle, egzama gibi bütün alerji hastalıklarında, bazen alerjik olmayan durumlarda, yatıştırıcı ve iştah açıcı olarak kullanılır. İştah açıcı özellikleri olduğu için uzun dönem kullanımlarda kilo artışına yol açabilir. Antihistaminik adlı ilaçların yan etkileri, dalgınlık, sersemlik ve uyku hali olarak sıralanabilir. Bu nedenle araba kullananlar, iş makinesi kullananlar da ciddi sıkıntılara yol açabilir. Günümüzde geliştirilen antihistaminik ilaçların bu tür yan etkileri en aza indirilmiştir.

Kullanan kişide uyku hali ve sersemliğe neden olan eski tip ilaçlar günümüzde reçetesiz olarak temin edilerek hala kullanılmaktadır. Bu tarz ilaçların bilinçsiz kullanımı ile iş kazaları, trafik kazaları gibi kazaların yapıldığı çoğu kez kesinlik kazanmıştır.

Kortizon: Kortizon alerjik vakalarda yaygın bir şekilde kullanılan ilaçlardan biridir. Alerjik reaksiyonlarda oldukça etkili olan kortizon hastada ciddi yan etkilere yol açabilir. Hastalarda birçok yan etkiye sahip olan kortizon bilinçli kullanıldığında hayat kurtaran bir ilaç türüdür. Kortizon, alerjik nezle, astım gibi hastalıklarda kullanılmaktadır. Alerjik astım vakalarında ağızdan nefes yolu ile alerjik nezle vakalarında ise sprey şeklinde kullanılır. Egzama hastalarında ise krem versiyonu ile kullanılan bir alerji ilacıdır. Acil vakalarda enjeksiyon ya da tablet şeklinde kullanılması uygun görülebilir.

Polen alerjisi nedeniyle ortaya çıkan ve bahar aylarında oluşum gösteren nezle türlerinde kortizonun kalçadan enjekte edilmesi sakıncalıdır. Bu tür yaklaşım uzmanlar tarafından önerilmemektedir.

Lökotrien Reseptör Antagonistleri: bu ilaç türü diğer alerji ilaçlarına göre henüz yeni bir ilaçtır. Antihistaminik ve kortizona ilave olarak kullanılır. Bir nevi destekleyici bir ilaç türüdür. Astım ve alerjik nezlede kullanımı daha yaygındır.

Bronş Genişletici İlaçlar: Alerjik astım hastalarında nefes alıp verişlerde ortaya çıkan hırıltı ve nefes darlığı nöbetleri ile ortaya çıkan bronş daralmalarında kullanılan ilaç türleridir. Bazı ilaçlar kısa sürede etki ederek hastada ciddi anlamda rahatlama sağlar. Bu tip ilaçlarda alerji nedeniyle ortaya çıkan şikâyetleri gidermek amacı ile kullanılır ve ileriye yönelik herhangi bir fayda sağlamazlar. Bu nedenle şikâyet yokken ve gereksiz yere doktor kontrolü olmadan kullanılmamalıdır.
" } ] }