{ "title": "Alerji Kaşıntısına Ne İyi Gelir", "image": "https://www.alerjik.gen.tr/images/alerji-kasintisina-ne-iyi-gelir.jpg", "date": "19.01.2024 15:26:51", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Alerji kaşıntısına ne iyi gelir, alerji farklı alerjenlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Alerjide en çok rastlanan şikâyetlerden biri de kaşıntıdır. Kaşıntı kişi oldukça rahatsız eden ve ciltte tahrişe neden olabilen bir sorundur. Alerji nedeniyle oluşan kaşıntı vücutta tek bir noktayı etkileyebileceği gibi farklı noktaları da etkileyebilir. Hafif ya da şiddetli derecelere ulaşabilen kaşıntı tıbbi desteğin yanında bitkiler ile de kontrol altına alınabilir. Ancak alerji kaşıntısı için bitkilere başvurmadan önce mutlaka bir doktora danışılmalıdır.

Alerji Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Aynısefa Bitkisi: Aynısefa bitkisi alerji kaşıntısına karşı kullanılabilecek bitkiler arasında yer almaktadır. Ülke genelinde farklı yerlerde yetişen aynısefa bitkisi iltihabı engellemek ve tahriş olan cildi iyileştirmek için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. İltihabı önleyici ve ciltte oluşan tahrişi azaltıcı etkisi vardır. Cilde ilaç şeklinde uygulandığında antibakteriyel ve antiviral özelliğinden yararlanılabilir. Arı sokması ve benzeri alerji kaşıntılarında etkili olur.

Papatya: Papatya çay şeklinde hazırlanarak kaşıntılı bölgeye sürülür. Cilt hastalıkları ve döküntüler nedeniyle ortaya çıkan kaşıntıların tedavisinde etkili bir çözümdür. Tropikal olarak kaşıntılı bölgeye sürüldüğünde iltihabı ve tahrişi hafifleterek rahatlama sağlar. Antibakteriyel ve antiseptik özelliği olan papatya bölgede oluşan ağrı ve acıyı da hafifletir. Bölgede uyuşma sağlayarak iyileşme sürecini kısaltır.

Çay Ağacı Yağı: Alerji kaşıntısı, egzama, kuru ciltleri nemlendirmek için kullanılabilecek çay ağacı yağı mantar enfeksiyonlarına karşı da çözüm olabilir. Kuru ciltlerde nem oranını arttırarak temizleyici etkisi ile enfeksiyonları yok eder. Kasık mantarı ve ayak mantarı için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Çay ağacı yağı kaşıntıya karşı banyo suyuna ilave edilerek kullanılabilir. Banyo suyuna 10 damla kadar ilave edilir. Çay ağacı yağı eklenen banyo suyu ile banyo yapıldığında alerji nedeniyle oluşan kaşıntı ve tahriş hafifler. Oldukça güçlü bir yağ olduğu için mutlaka inceltilerek kullanılmalıdır.

Taze Fesleğen: Taze fesleğen yaprakları kaşıntılı bölgeye uygulandığında iltihap sökücü etkisinden yararlanılabilir. Böcek sokması ve diğer nedenlerden dolayı ortaya çıkan kaşıntıyı hafifletmek için taze fesleğen kullanılabilir. Cilt enfeksiyonları üzerinde etkili olan taze fesleğenin kaşıntı haricinde ağrı kesici özelliği de vardır. Cilde doğrudan uygulanacağı zaman yaprakları koparılarak uygulanmalıdır. Bu sayede yaprakların iç kısmı kaşıntılı bölgeye daha güzel temas edecektir. Fesleğen çay şeklinde hazırlanarak da kullanılabilir. Fesleğen çayı kaşıntılı bölgeye sürülerek bekletilir.

Alerji Kaşıntısına İyi Gelen Diğer Bitkiler
Yukarıda sayılan bitkilerin de iltihap önleyici ve kaşıntıyı giderici etkileri vardır. Kaşıntılı alana uygulandıklarında yatıştırıcı özelliklerinden yararlanmak mümkün olur.

Diğer Önlemler: Alerji kaşıntısını önlemek için soğuk kompres, losyon ve ılık duş almak etkili olabilir. Kaşıntı tüm vücudu etkisi altına almışsa ve kurdeşen döküntüleri oluşmuşsa mutlaka zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Alınan önlemlere rağmen iyileşmeyen ve cildin ciddi anlamda tahriş olmasına neden olan kaşıntılarda nedenin araştırılması için gerekli tetkiklerin yapılması gerekir.
" } ] }