{ "title": "Alerjik Nezle", "image": "https://www.alerjik.gen.tr/images/alerjik-nezle-6989.jpg", "date": "20.01.2024 03:45:46", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "
Alerjik Nezle, alerjiye neden olan pek çok maddenin kişinin mukozası ile temas etmesi sonucunda, gözlerde kaşıntılara, boğaz kaşıntısına, burunda kaşıntı, burun akıntısı ve hapşırma gibi ortaya çıkan şikâyetlere sebep olan alerjik nezle şeklinde tanımı yapılmaktadır. Alerjik nezlenin nedeni çoğunlukla vücut özellikle savunma sisteminin havada mevcut olan ve solunum yolu ile burun içerisinden giren parçacıklara karşı meydana gelen anormal bir reaksiyondur. Alerjik nezle genellikle halk dilinde saman nezlesi, yaz nezlesi ya da saman gribi isimleri ile adlandırılırken, (Burun iltihabı) alerjik rinit ismi ile de bilinmektedir. Çoğunlukla bu türdeki hastalıklarda meydana gelen alerjik reaksiyonun şiddeti özellikle her kişiye göre farklılık göstermektedir. Bazı kişilerde ortaya çıkan bu reaksiyonlar hafif dereceli atlatılırken, bazı kişilerde ise bu reaksiyon normal işleri aksatacak ve yaşam kalitesini de etkileyebilecek şekilde şiddetli olarak meydana gelebilmektedir.

Alerjik Nezle Neden Olur, insanların vücudundaki bağışıklık sisteminde alerjen ismindeki maddeler karşı geliştirmiş olduğu aşırı reaksiyon alerji adı ile tanımı yapılmaktadır. Her insanın vücudunun bağışıklık sistemi özellikle dışarıdan gelen her türlü yabancı maddeye karşı doğal olarak bir savunma reaksiyonu gösterir. Bazı kişiler vücuda giren bazı maddelere karşı değişik bir bağışıklık cevabı geliştirirken, tekrar bu maddelerle karşı karşıya kaldığı zaman beklenmedik bir şekilde reaksiyon oluşturabilmektedir. Genellikle bu tür reaksiyona sebep olan maddeler \"alerjen\" bağışıklık sistemi de bu alerjenlere farklı bir cevap verdiği durumlarda ise \"alerjik\" ismi ile tanımlanmaktadır. Alerjik nezle genetik olarak bir geçiş özelliği olan bir hastalıktır.

Alerjik Nezleye Hangi Faktörler Yol Açar, özellikle havada kolaylıkla taşınabilecek küçük ve hafif hayvan ya da bitki proteinleri gözümüzden, burnumuzdan ve boğazımızda bulunan zarların üzerinde birikir. Bu parçalar sıklıkla polenler, hayvan türleri, ev tozu ve mantar sporlarının akarlarıdır. Bu tür maddeler kişilerde kolaylıkla alerjik nezleye yol açabilmektedir. Alerjik nezleye sebep olan polenler genellikle ilk baharın geç dönemlerinde ortaya çıkarak ağustos, eylül hatta ekim ayının sonuna kadar havada kolaylıkla bulunabilmektedir. Özellikle bu polenlere karşı alerjisi olan kişiler sık olarak alerjik nezle durumu ile karşı karşıya kalmaktadır. Alerjik nezlenin zararları ise kişide kulak ve sinüs enfeksiyonlarında hassasiyeti artırır. Ayrıca bazı kimselerde alerjik nezle çok ağır dereceli astım rahatsızlıklarına bile yok açabilmektedir.
" } ] }