{ "title": "Bahar Alerjisi", "image": "https://www.alerjik.gen.tr/images/bahar-alerjisi.jpg", "date": "19.01.2024 19:15:50", "author": "fikriye öztürk", "article": [ { "article": "Bahar Alerjisi, Alerji kişilerin zararlı olmayan maddelere karşı göstermiş oldukları reaksiyon ya da aşırı hassasiyet şeklinde tanımlanabilir. Alerji solunum ya da temas yoluyla başlamaktadır. Kişiler hassas oldukları durumlara karşı alerjik reaksiyon göstermektedir. Birçok alerji çeşidi bulunmaktadır. Bazı bireyler besinlere karşı bazıları ise hava şartlarına karşı alerjik durum göstermektedir. Alerji rahatsızlığı her ne kadar basit bir rahatsızlık gibi görünse de olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle bireylerin dikkatli davranması gerekir. Alerji belirtileri çeşidine göre farklılık göstermekle birlikte genel olarak; kaşıntı, burun akması, hapşırma, nefes almakta zorlanma, gözlerde kızarma ve dudaklar şişme şeklinde kendini göstermektedir. Genellikle besinlere karşı belirtisi ise vücutta belli bir alanın kızarıp şişmesidir.

Baharın gelmesi ve polenlerden dolayı bahar alerjisi yaşanmaktadır. Polenlerden kaynaklandığı için polen alerjisi de denilmektedir. Bahar ayının başlaması ile ortaya çıkan ağaç ve çiçek polenleri kişilerde alerji neden olmaktadır. Bahar alerjisi göz nezlesi, astıma neden olabilmektedir. Bu hastalıklar bahar aylarında daha çok yaşanmaktadır. Bahar alerjisi kişiler de yorgunluk yapar ve tükenmişlik duygusu yaratmaktadır. Bu durum çalışan kişilerin iş hayatını öğrencilerin ise başarılarını olumsuz yönde etkilemektedir.

Bahar Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?
Bahar Alerjisinin Tedavisi ve Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Alerji durumları engellemek için kişiler alerjiye neden olan besin ya da diğer durumlardan uzak durarak alerji durumunu engelleyebilir. Bu durum bahar alerjisi için mümkün görünmemektedir. Bahar alerjisi olan kişilerin polenlerden uzak durması neredeyse imkânsızdır. Fakat polenlerden uzak durmak ve etkisi azaltmak için sık sık banyo yapılmalı ve dışarı çıkıldığı günlerde güneş gözlüğü takılmalıdır.

Bahar alerjisine karşı alınabilecek bir diğer önlem de ilaç kullanımıdır. Bu ilaçlar burun spreyi veya ağız yoluyla alınan alerji hapları olabilir. İlaçlar kullanılan kişiler tarafından pek önerilmemektedir. İlaçların yan etkileri kişileri rahatsız etmektedir. Özellikle alerji için kullanılan antihistaminik dediğimiz ilaçlar, kişilerde yorgunluk hissi, uy hali ve dikkat dağınıklığı yapmaktadır. Aslında bahar alerjisine karşı yapılabilinilecek en önemli tedavi yöntemi aşı tedavisidir. Aşı tedavisi bahar alerjisinin veya polen alerjisinin etkilerini azaltmakta ve ileride yaşanabilecek astım rahatsızlığını da engellemektedir.
" } ] }