{ "title": "Bebeklerde Alerji Kaç Günde Geçer", "image": "https://www.alerjik.gen.tr/images/bebeklerde-alerji-kac-gunde-gecer.jpg", "date": "21.01.2024 09:09:46", "author": "RESMİYE KAYSI", "article": [ { "article": "Bebeklerde alerji kaç günde geçer, alerji nedenleri arasında toz, polen, bitkiler, hayvan tüyü, aşı, serum, sıcak ve soğuk hava, güneş ışığı, dondorulmuş ve işlenmiş gıdalar yer alır. Alerji özellikle bağışıklığı zayıf olan bebeklerde verilen ek besinlerin alerjik reaksiyon göstermesi sonucunda ortaya çıkar. Bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyon göstermesi sonucunda ortaya çıkan gıda alerjisi bebeklerde ilk 6-12 ay arasında daha fazla görülmektedir. Yetişkinler kadar dayanıklı bir sisndirim ve boşaltım sistemine sahip olmayan bebeklere ek besin verilirken çok dikkatli olunması gereklidir. Hayatlarının henüz çok başında olan bebeklere hangi gıdanın alerjiye neden olup olmadığını öğrenmek için besinleri tek tek vermek gereklidir. Anne babalar tarafından bilinçsizce verilen ek gıdalar bebekte çeşitli sağlık sorununa yol açıyor.

Bebeklere ilk 6 ay boyunca anne sütünden başka bir gıda verilmemesi gereklidir. 6 ay sonunda ise bebeklere besinler yavaş yavaş verilerek alıştırılmaya çalışmalıdır. Hangi besinin alerjik tepkiye neden olduğunu gözlemleyerek bulabileceğiniz gibi hastanelerde kolay birşekilde alerji testleri de yapılarak öğrenebilirsiniz. Bebeklerde alerji yapan besinlerin başında inek sütü ve buğday unu gelmektedir. Ayrıca kakao, çilek, yumurta akı, çikolata, kuruyemiş, bal ve balık da bebeklerde alerji yapmaktadır. Çocuğunuzu gıda alerjisinden korumanın en başıca yolu hangi besinin alerjiye neden olduğunu tespit ederek bu besinleri çocuğa vermemektir. Bu besinler taşıdıkları bakteriler nedeniyle bağışıklığı zayıf olan bebeklerde alerji yapmaktadır. Ayrıca bu besinler ileriki yaşlarda mineral eksiliği, tuzdan kaynaklı sorunlar, damar ve böbrek hastalıklarına da yol açmaktadır. Bir yaşından önce bebeklere tuzlu besinler verilmemesi gereklidir. Vücuttan atılmayan tuz nedeniyle kalp ve damar hastalıklarına da neden olmaktadır. Dondurulmuş ve işlenmiş gıdaların vitamin değerleri daha azdır. Taze meyve ve sebzeler kadar vitaminli olmayan bu besinlerden bebeklerinizi uzak tutmalısınız. Gıda alerjisi her 20 bebekten birinde görülmektedir. 6-12 ay içinde görülen gıda alerjisi ciltte kuruluk ve döküntü gibi sorunlara neden olur. Bebeklerde gıda alerjisinin belirtileri arasında ağız etrafında kızarma, kabarma, ağızda yanma, kusma, gözlerde şişlik, burun akıntısı yer alır. Bebeklere yer fıstığı, fındık, fıstık gibi kuruyemişlerin yanı sıra balık ve yumurta akı verilmesi de alerjiye neden olmaktadır. Emziren annelerin bu alerji yapan gıdaları tüketmesi halinde süt yoluyla bebeğe de geçtiğinden bebekte alerji görülebilmektedir.

Bebeklik döneminde görülen bu gıda alerjisi verilen besinin kesilmesi halinde alerji durumu da sona erecektir. Bebeklere ek gıda verirken tüm gıdaları aynı anda vermek hengi besinin alerjiye neden olduğunu bulmanızı zorlaştırır. Bu nedenle besinleri sırayla verebilirsiniz. Böylece hangi besinin alerjiye neden olduğunu bulabilir bu besini çocuğunuza vermediğiniz anda alerji durumu da görülmeyecektir. Bebeklerde ilk bir yaşından önce egzama ve astım gibi hastalıkların görülmesi bu bebeklerde gıda alerjisinin de olduğunu gösterir. Bebeğinizin hangi besine karşı alerjisi olduğunu hastanede alerji testi yaptırarak öğrenebilirsiniz.
" } ] }