{ "title": "Bebeklerde Alerji Yapan Yiyecekler", "image": "https://www.alerjik.gen.tr/images/bebeklerde-alerji-yapan-yiyecekler.jpg", "date": "21.01.2024 12:42:42", "author": "RESMİYE KAYSI", "article": [ { "article": "Bebeklerde alerji yapan yiyecekler, çoğu zaman anne ve babalar tarafından verilmesi bebeklerde birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Vücutları yetişkin insanlar kadar dayanıklı olmayan bebeklerin doğru beslenmesine önem veilmelidir. Henüz hayatlarının çok başında olan bebekleri beslerken özellikle anne ve babalar çok dikkatli olmalıdır. Bebeklerde alerji yapan yiyeceklerin verilmesi halinde bebeklerde beklenmedik sağlık sorunları görülmektedir. Bebekler doğdukları andan itibaren ilk 6 ay anne sütüyle beslenmelidir. 6. Aydan sonra ek besinler verilebilir. Ancak bebeklerin sindirim ve boşaltım sistemleri çok fazla gelişmiş olmadığı için verilen besinlerin alerji yapma riski oldukça fazladır. Anne ve babalar bebeklere ek besin verdiklerinde herhangi bir alerjik durum olup olmadığını gözlemlemeleri gereklidir. 1 yaşından önceki bebeklere kesinlikle tuz ve tuzlu besinler verilmemelidir. Bu yaşlarda alınan tuz vücut tarafından atılmadığı için ileriki yaşlarda damar  ve kalp krizi gibi sorunlara neden olmaktadır.

Bebeklerde besin alerjisine neden olan yiyeceklerin başında inek sütü ve buğday unu gelmektedir. Erken yaşlarda verilen bu besinler bebekte alerjik sorunlara yol açabiliyor. Kakao, çikolata, çilek, kuruyemiş, yumurta akı, bal, inek sütü ve buğday unu bebeklerde alerjiye neden olan yiyeceklerin başında geliyor. Bu besinler taşıdıkları bakterilerden dolayı alerjik soruna neden olmaktadır. Ayrıca bu besinler tuzdan kaynaklı sorunlara, mineral eksikliğine, damar ve böbrek hastalığına da neden olmaktadır. Çocuğunuza ek besin verirken bu gıdalara dikkat edilmelidir. Ayrıca bebeğiniz için uygun hangi besinlerin verilmesi için mutlaka doktora danışılmalıdır. Ek besin verirken tek tek besinleri verin. Böylece hangi gıdanın alerjik reaksiyona neden olduğunu daha kolay anlayabilir ve önlem alabilirsiniz. Çocuğunuza vermemeniz gerek bir diğer besin de dondurulmuş gıdalardır. Taze meyve ve sebze kadar vitamin değeri bulunmayan dondurulmuş gıdalardan çocuklarınızı uzak tutmaya özen gösterin. Dondurulmuş gıdalar hem besin değerleri düşük hem de sağlıksız olduğu için bebeklerin daha kolay hasta olmalarına yol açmaktadır. Bebeklerin bağışıklık sistemi oldukça zayıftır. Bu besinleri tüketen bebekler hem daha kolay hasta olmakta hem de alerji olmaktadır. Bebeklerde gıda alerjisi 6. Aydan sonra 1 yaşına kadar daha sık görülmektedir. Her 20 bebekten birinde deride hassasiyet ve kuruluk gibi belirtiler görülmektedir. Ek besinle beslenen bebeklerde egzama görülme olasılığı anne sütüyle beslenen bebeklere göre daha fazladır. Balık, susam ve yer fıstığı gibi besinlerin bebeklere verilmesi de alerjiye neden olmaktadır. Özellikle bebeklik döneminde görülen gıda alerjisi okul çağındaki çocuklarda ve yetişkinlerde de görülebilmektedir.

Bebeklerde alerjik besin yedikten sonra dudak kenarında kızarıklık oluşur. Gıda alerjisi belirtileri arasında ağızda yanma, gözlerde şişkinlik, kusma, göz ve burnun sulanması, nefes almada güçlük yer alır. Anne sütüyle beslenen bebeklerde emziren annenin alerjik bir gıda yemesi sonucunda da bebekte alerji görülebilmektedir. Bebeklerde ilk 12 ayda egzama ve astım belirtileri görülüyorsa ileride gıda alerjisi olma ihtimali de oldukça yüksektir. Gıda alerjisini önlemek için alerji yapan besinin tüketilmemesi gereklidir. Hangi gıdanın alerji yaptığını öğrenmek için hastanelerde gıda alerjisi testi yapılabilmektedir.
" } ] }