{ "title": "Bebeklerde Alerji", "image": "https://www.alerjik.gen.tr/images/bebeklerde-alerji.jpg", "date": "23.01.2024 04:18:52", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Bebeklerde Alerji, Bebeklerde oluşan alerjiler, iki farklı şekilde gerçekleşmektedir. Bunlardan birincisi kirli havalardan dolayı ve mevsimler geçişi özellikle yaz aylarında gerçekleşen solunum alerjisi diğeri ise bebeğin yediği besinlerden hatta anne karnında iken annenin kullandığı besinlerden, kaynaklanan gıda alerjisidir. Bebeklerde alerji rahatsızlığında, en büyük görev ebeveynlere düşmektedir. Ebeveynler her an için bebeklerini gözlemlemeli ve ihmal etmemelidirler. Alerjinin önlemi alınmadığı takdir de bebekteki alerjiler, ileride kalıcı solunum hastalıkları ve mide hastalıklarına neden olabilerek ciddi sorunlara yol açabilir. Çünkü bebeklerin normal insanlara oranla hızlı gelişmelerinden dolayı, hasar gören organın gelişmemesi ile kalıcı rahatsızlığa neden olmaktadırlar. Bebeklerde alerjinin birtakım belirtileri vardır. Bu belirtilerin fark edilmesi ve ebeveynlere bu konuda yardımcı olmak amacıyla belirtileri maddeler halinde sıralayacak olursak;

Bebeklerde Alerji Belirtileri Nelerdir?
Hiç vakit kaybetmeden en yakın hastaneye başvurmalısınız. Hastanede, alerji testleri yaptırarak alerjinin nereden kaynaklandığını hekim yardımıyla teşhisini koyabilirsiniz. Alerjinin gıda mı yoksa solunum alerjisi mi olduğunu ve neden kaynaklandığı hakkında bilgi sahibi olarak bebeğininiz sağlığını koruyabilirsiniz.

Bebeklerde Alerji Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde alerji tedavisi bebeğin alerjisi olduğu besinlerin tespit dilmesi ve o besinlerin bir daha kullanılmamasına dikkat ederek gerçekleşebilir. Bura da size düşen görev alerji testi yapılırken doktorunuza mutlaka şüphelendiğiniz besinleri söylemeniz ile mümkündür. Bebeklerde alerji genellikle deneme yanılma ile gerçekleştirilir. Şüphelenen gıdaların kesilmesi sonrası alerjinin tekrarlanmadığı sürece tespitlerin doğruluğu anlaşılmaktadır. Doktor yardımıyla evde birer besin günlüğü de tutabilirsiniz, hangi besini verdiğinizi günü gününe yazarak doktorunuza danışabilir ve kestiğiniz besinlerden sonraki süreçte bebeğiniz de iyileşmeleri veya düzelmeme gibi faktörleri gözlemleyebilirsiniz. Fakat bunları mutlaka doktorunuzun kontrolünde yapmalısınız. Ayrıca bebeklerde alerjinin gerçekleşmesi açısından riskli besinler bulunmaktadır. Bun besinler: inek sütü yumurta balık kabuklu deniz ürünleri baharat ve çeşniler ayrıca fazla kullanıldığında çikolata gibi besinler bebeklerde alerji açısından risk taşıyan besinlerdir.

Bebeklerde Alerji Çeşitleri ve Yapılması Gerekenler

Burunla ilgili alerjiler: burun kaşınması, akması, tıkanma, aksırma ve kaşınan göz belirtileridir. Toz alerjisi olan bebeklerde, evde hayvan beleniyor ise sigara dumanı ile ilgili görülen yaygın bebek alerjilerdir. Doktor tedavisi şarttır. Dikkat edilmez ise ileri ki zamanlarda astıma çevirebilir.

Besin alerjileri: besin alerjilerin ilki belirtisi burun tıkanmasıdır. Sonrasında ise kızarıklıklar, yüzde veya vücudun herhangi bir yerinde şişme, kusma, gaz, ishal ve kabızlık belirtileri besin alerjilerinin belirtileridir. Bebeğin en önemli besini anne sütüdür. Yenidünya ya gelen bebek de vücudu yeni tatları kabul etmeyebilir ve alerjilere sebep olabilir. Ne yedirildiği ise tespit edilmeli alerji var ise yedirilmemelidir. Alerji esnasında çok ciddi reaksiyonlar görürseniz de yapmanız gereken 112 aramak en iyi çözüm olmalıdır.

Çevresel alerjiler: çevresel durumlardan dolayı oluşan alerjiler de kızarıklık, vücutta ağız içerisinde şişmeler, hızlı kalp atışları, bulantı ve ishal çevresel faktörlerden oluşan alerjilerin belirtileridir. Nedenleri ise zehirli alerjik reaksiyonun nedenidir. Arı sokması ve kimyasal durumlar alerjiye sebep olmaktadır. Tedavisi ise arının soktuğu bölge temizlenmeli ve arının iğnesi çıkarılmalıdır ve en önemli çözüm doktora başvurmak olduğunu unutmamak gerekir.

Anafilaksi alerjiler: farklı bir yiyecek, böcek ısırması, zehir ya da ilaca karşı gösterilen alerjinin reaksiyon olarak daha fazla olması durumlarıdır. Yani he durumdan kaynaklanma ihtimali vardır ve ölümcül sebepler verebilir. Belirtileri de bilinç kaybı bayılma nefes almakta güçlük çekme hava yollarında şişme gibi ciddi durumlardır. En açık ve net tedavisi 112 aramak ve yardım istemektir.

Sezonluk alerjiler: sürekli ve aralıklarla bebeklerde görülmektedir. Gözde sulanma, burun akması, burun tıkanması gibi belirtileri bulunmaktadır. Sezonluk alerjilerin en yaygın nedeni çim ve polenlerdir. Yaz aylarında, ilkbaharda ve sonbaharda pek fazla görülür. 6 aydan çocuklar ilaç tedavisi kullanılırken, 6 aydan küçük çocuklarda doktor gözetimi ile tedavi uygulanmaktadır. Çocuğun bu tür alerjik durumunda yapılması gereken doktora gitmektir.

Bebeklerde alerji tedavisinden ve belirtilerinden bahsettik. Bu durumların anne babaların iyi bilmesi gerekiyor bu tür alerjilerin doğuştan geldiğini unutmamalarıdır. Bu tür alerjilere karşıda çok dikkatli ve uyanık olmak gerekmektedir. Çocukların anne sütünden başka yiyecekler verilmemesi önerilir ve herhangi bir durumda da doktora başvurmak veya 112 aramak gerekmektedir.
" } ] }