{ "title": "Çocuk Alerji Testi", "image": "https://www.alerjik.gen.tr/images/cocuk-alerjisi-testi.jpg", "date": "20.01.2024 17:20:06", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Çocuk Alerji Testi; Çocuklarda ve bebeklerde alerjiler, solunum ve besinler ile olmak üzere iki farklı yollardan alınmaktadır. Çocuklarda, oluşan alerjilerin tespiti erişkinlere oranla anlaşılması daha zordur. Çünkü erişkinlerde yediği besin ve veya hava değişiminden dolayı alerjinin neden kaynaklandığı az çok tahmin edilebilir ve böylelikle tedavi süreci daha çabuk gerçekleştirilebilir. Çocuklarda ise alerjinin tespitinde en büyük görev ebeveynlere hatta annelere düşmektedir. Ne yediği ne içtiğine dikkat etmeli vücuduna ters gelen alerji olunacak gıda ve içecekleri kullanmasına izin vermeyerek önlem alınabilir. Bu önlemi alabilmek içinde öncesinde hangi besinin zarar verdiğini alerji testleriyle tespit edebiliriz. Bu testler kan ve deriden olmak üzere iki farklı test yapılmaktadır.

Kan testi

Bunlardan birinci kan ile gerçekleştiren testi değerlendirecek olursak; kan ile yapılan testler çocuğun genellikle yaşına göre yapılmaktadır. Çocuk bir yaş üzeri ise çoğunlukla deri üzerinden test yapılır. Çocuk bir yaşını doldurmamış ise kan testi uygulanmaktadır. Yapılan kan ile çocuğunuza zarar gelen gıdayı ve içeceği tespit edebilirsiniz. Yalnız, unutulmamalıdır ki bu tespitler bazen yanıltıcı olabiliyor. Sonuç tam bu besindir ve bu yiyecektedir diyerek çocuklarda o gıdaları kesmemeliyiz. Kan testinde alerji çıksa da şüphelenen besinleri deneme yanılma yöntemiyle yavaş yavaş kesinleştirdikten kesmekte fayda vardır. Çünkü çocuklar gelişme çağında olduğundan her gıdadan beslenmelidir. Kestiğiniz bir gıdanın belki de alerjiye sebep vermiyor olabilir. Bundan ötürü deneme yanılma yaparak kesinleşen gıdaları doktor kontrolünde kesebilirsiniz. Kan testinin yapılış şekline gelecek olursak; doktor kontrolü ile parmaktan veya damardan alınan kanın laboratuvar ortamıyla incelenmesi ile yapılır. Damardan alınan kan testinin parmaktan alınan kan testine göre başarı oranı daha yüksektir.

Deri testi

Bir diğer test yöntemi deriden alınan teste gelinecek olursak; deriden alınan testin yapılış amacı alerjinin belirlenmesi ve hangi besin veya havadan mı kaynaklandığını öğrenilebilir. Deriden yapılan test genellikle yetişkinlerde ve bir yaşını doldurmuş çocuklarda yaygın olan alerji testi uygulamasıdır. Testin kandan mı yoksa deriden mi olduğunu doktor kararıyla gerçekleşir. Buna biz karar veremeyiz. Çünkü bazı alerji rahatsızlıkları derilerde çok ciddi rahatsızlıklara neden olduğundan deri test yapılmaya uygun olmayabilir. Deride çok ciddi rahatsızlık var ise bu test çok gerçekçi olmayabilir ve yanlış sonuçlara neden olabilir. Deride yapılan testin yapılış şekline gelecek olursak; test Uzman bir kişi tarafından deride delme yöntemi ile gerçekleşir. Delinen kısımda test için kullanılan araçlar ile gerçekleşir. Delme 2 mm'yi geçmemektedir. Hatta vücutta hiçbir ağrıyı bile hissetmeyebilirsiniz. Delinen bu kısımda alet bastırılarak derinin alerji olup olmadığına doktor kontrolünde karar verilir ve böylece test gerçekleşmiş olur. Her iki testte de dikkat edilmesi gereken önemli bir hususta; test yapılmadan bir hafta öncesinden antihistaminik ilaç türleri ve öksürük şurupları kullanılıyorsa kesilmelidir. Bu ilaçlar sonucun yanlış çıkmasına neden olacağından kesilmelidir.
" } ] }