{ "title": "Gıda Alerjisi", "image": "https://www.alerjik.gen.tr/images/gida-alerjisi.jpg", "date": "19.01.2024 16:01:50", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Gıda alerjisi, yemekten sonra kişide solunum sıkıntısı, bilinç bulanıklığı, kusma, karın ağrısı gibi belirtilerin ortaya çıkmasıyla yaşanır. Daha çok süt, deniz ürünleri, fıstık, domates, yumurta gibi besinlerden sonra bu belirtilerin ortaya çıkması halinde, hiç gecikilmeden doktora gidilmelidir. Yaşam boyunca çeşitli gıdalar tüketilmektedir. Bu gıdaların içinde besin maddesi olarak tanımlanan vitamin, yağ, protein, karbonhidrat gibi yapı taşları bulunur. Gıda alerjisi ise bu yapı taşlarının bağışıklık sistemi tarafından yabancı bir madde olarak algılanmasıyla ortaya çıkan immün sistem yanıtıdır. Gıdanın içindeki yabancı görülen maddelere karşı oluşturulan antikorlar, vücutta istenemeyen alerjik reaksiyonlara neden olur.