{ "title": "Göz Alerjisi", "image": "https://www.alerjik.gen.tr/images/goz-alerjisi.jpg", "date": "20.01.2024 06:44:37", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Göz alerjisi, bahar aylarında kendini daha fazla gösteren gözlerde sulanma, kaşıntı, kızarıklık ve yanma gibi belirtiler veren bir rahatsızlıktır. Gözün zararlı olarak algıladığı birçok etkene karşı gözlerin normal dışı reaksiyon göstermesi olarak da tanımlanabilir. Gözler herhangi bir alerjene maruz kaldığında göz içinde bulunan hücreler histamin adlı bir madde üretmeye başlar. Histaminin salgılanması göz kapakları altında bulunan ince doku şişerek göz kapakları kızarır. Göz alerjisi mevsimsel ya da devamlı olmak üzere iki çeşitte gelişebilir.

Göz Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Göz alerjisi mevsimsel ya da devamlı olsa da yaşanan belirtiler hemen hemen aynıdır. En belirgin semptomu gözde kaşıntı olmasıdır. Diğer belirtiler;
Göz Alerjisi Nedenler

Göz alerjisi gözde ve aynı zamanda burunda da bulunan konjantiva adlı yapıyı etkiler. Dolayısıyla alerjik durum aynı anda burunda da hissedilebilir. Burunda kaşıntı, akıntı ve tıkanıklık gibi belirtiler gözde yaşanan belirtilere eklenebilir. Polen, hayvan tüyleri, toz, çim ve yabani otlar göz alerjisi nedenleri arasındadır. Mevsimsel ve devamlı seyreden alerji arasındaki tek fark yaşanan belirtilerin zamanlamasıdır. Mevsimsel alerjiler daha kısa süre. Genelde sonbahar ve ilkbaharda görülür. Çim, küf, ot nedeniyle oluşabilir. Devamlı süren alerjilerde toz, küf, hayvan tüyleri yılın herhangi bir zamanında alerjiye sebep olabilir.

Göz Alerjisi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz alerjisinde kesin bir tedavi olmadığı için ilk adım alerjiye yol açan alerjeni bulmak ve bu alerjenden kaçınmaktır. Eğer alerjiye yol açan alerjen tespit edilememiş ya da yaşam koşullarından dolayı alerjenden kaçınmak mümkün değilse ilaç tedavisi uygulanır. Göz hastalıkları bölümüne başvurularak doktorun reçete ettiği göz damlası ve beraberinde çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Kullanılan damla ve ilaçlar rahatlamayı sağlar.

Alerjen etkenden kaçınmak: Göz alerjilerinde en önemli tedavi yöntemi alerjiye yola çan etkenden kaçınmaktır. Hayvan tüyü, polen, toz gibi alerjenlerden kaçınarak göz alerjisi kontrol altına alınabilir.

Soğuk kompres: Göz alerjisi sebebiyle yaşanan şikâyetleri hafifletmek için faydalı bir uygulamadır. Ufak buz parçaları ufak bir havlu içine sarılıp gözlere uygulanabilir. 5-10 dakika gözlerde bekletilen buz kompleksi gün içinde 4-5 defa uygulanabilir.

Soğuk göz damlası: Doktor reçetesiyle alınan ve göz yaşı içeriği oaln soğuk damlalar günde 3-4 defa göze damlatıldığında belirtilerin şiddetini azaltır.

Antihistamin damlalar: Antihistamin ve damar büzücü özellikte olan damlalar gözde oluşan kızarıklık ve kaşıntı için oldukça etkilidir. Şişen kan damarlarının ufalmasını sağlar. Bir hafta boyunca günde 4 defa uygulanabilir.

Steroit damlalar: Göz alerjisinin şiddetli olduğunda durumlarda doktor reçetesiyle kullanılması gereken damlalardır. Genelde mevsimsel alerjilerde kullanılır. Çoğu hekim başlangıçta günde 4 defa ve bir hafta boyunca reçete edip, bir hafta sonrasında günde 2 defa, gelecek hafta ise günde 1 defa kullanılacak şekilde reçete eder.

Göz Alerjisi Doğal Tedavi Nasıl Yapılır?

Gül suyu: Göz alerjisinde kullanılabilecek doğal bir yöntemdir. Gün içinde 3 defa göz kapaklarında birkaç damla gül suyu sürülebilir. Gözde alerji nedeniyle oluşan belirtiler ve enfeksiyona karşı iyi gelir.

Acı biber: Gözün temizlenmesi için etkili bir tedavi yöntemidir. Gözde kan sirkülasyonunu arttırır. Acı biber beslenme listesine eklenip tüketilebilir.

Tuzlu su: Yeteri kadar su kaynatılır ve ılıyana kadar bekletilip içine tuz ilave edilir. Bir parça pamuk suya batırılıp göz kapaklarına sürülür. Gözde oluşan şişkinliği alacağı gibi gözlerin mikroplardan arınmasını da sağlar.

Çiğ patates: Patates ince dilimlenip buzdolabında soğutulur. Göz üzerine yerleştirilerek 15 dakika bekletilir.

Yeşil çay: Yeşil çay demlenip ılıtıldıktan sonra bir parça pamukla göze sürülür. Gözde oluşan yanma ve kaşıntıyı alır.

Papatya çayı: Sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisiyle göz alerjisine karşı iyi gelir. Çay poşetleri soğutulduktan sonra göze yerleştirilip 15 dakika bekletilir.

Mum ağacı kabuğu: Gözlerde oluşan ağrıyı ve yangıyı azaltmak için kullanılabilir.

Göz otu: Antiseptik özelliği olan göz otu enfekte olmuş dokuların iyileşmesini sağlar.

" } ] }