{ "title": "Güneş Alerjisi Nasıl Geçer", "image": "https://www.alerjik.gen.tr/images/gunes-alerjisi-nasil-gecer.jpg", "date": "19.01.2024 17:38:31", "author": "Zelal Güvenç", "article": [ { "article": "
Güneş Alerjisi, Yaz aylarının gelmesi ile güneşe duyulan ihtiyaç ve gereksinimler de artmaktadır. Bu sebeple çeşitli tatil beldeleri ile giderilebilen ihtiyaçlar, günlük sokağa çıkma ile de giderilebilmektedir. Kış aylarında soğuğa alışan ve güneş ışınlarını alamayan vücudumuz, yaz ayına girdiğimizde güneşe karşı henüz doğal önemini alamamış olmaktadır. Bu sebeple güneş ışınlarına maruz kalan cildimiz zarar görmektedir. Bu ise cildimizde bazı alerjilerin oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Yüzümüz, kollar, bacaklar, ense el ve kulaklarımız her zaman güneşten ilk etkilenen bölgelerimiz olmakla beraber vücudumuzdaki alerjiler şişme, kızarıklık, kaşıntı, leke, kabarmalar ve derinin su toplaması gibi olabilmektedir. Oluşan kabuklar genellikle göğsümüzün üst kısmı ile sırtımızda belirtilerini göstermektedir. Alerji vücutta bir kere tekrarlandıysa, bunun her sene aynı şekilde tekrarlanma olasılığı çok yüksektir. Vücut artık hassaslaşmış olmakla beraber kendini doğal yollarla korumakta zorlanmaktadır. Bu alerjiler erkeklere oranla kadınlarda daha çok görülür. Kadınlarda daha sık görülmesinde derinin inceliği ve hassaslığı en belirgin özelliklerden biridir. Güneş alerjisi ve güneş yanığı birçok kişi tarafından karıştırılmaktadır.

Peki iki durum arasındaki fark nedir ve nasıl anlaşılır? Güneş yanığında daha çok acı ve yanmalar hissedilirken, güneş alerjisinde genelde şişmeler meydana gelmektedir. Güneş yanığının iyileşmesi için uzun bir süre gerekliyken, güneş alerjisi için ise güneşten ayrıldıktan hemen hemen 24 saat yeterli bir süredir ve bu yirmi dört saatlik zaman dilimi sonrasında yok olmaktadır alerjiler.

Güneş Alerjisi Nasıl Geçer?

Güneş alerjilerini kendi vücudumuzdan uzak tutabilmemiz için ilk yapmamız gerekenler arasında güneşe az çıkmaya özen göstermemiz bulunmaktadır. Zaman içerisinde vücudumuz güneşe karşı direnç gösterdikçe, güneşlenme süremizi de uzatmaya başlayabiliriz. Ancak vücudumuzun buna hazır olması gerekmektedir. Güneş alerjilerine yakalanmamak için yapmamız gereken bir diğer önemli faktör ise güneş kremlerine olan ihtiyacımızı karşılayabilmemiz. Güneş kremleri vücudun zararlı ışınlarından bizleri koruyarak alerji riskimizi de azaltmaktadır. En pratik ve kullanımı en rahat olan titanyum içeren kremler her zaman için diğer kremlere oranla güneş ışınlarına karşı tam koruma sağlayacağı için alerji de en tercih edilenler arasındadır. Bu iki önemli yardımcı dışında ve eğer bu yöntemlerin herhangi bir yararı olmadıysa yapmamiz gereken en doğru tercih bir hekim yardımına başvurmaktır. Her zaman en doğruyu bulamadığımız gibi cildimiz için iyi gelebilecek kremlerde de sıkıntılar yaşayabiliriz. Hekim kontrolünde alınan ilaçların genellikle alerji reaksiyonunun başlamasına neden olan hormonları yok edeceğini unutmamalıyız. Bu nedenle hekim gözetimindeki ilaçların olumlu ve büyük etkisini göz ardı etmemekte fayda var. Eğer vücutta ciddi derecede döküntüler varsa bir şeyler yapmaya çalışmadan direk gidilmesi gereken yerin hekim olduğunu unutmamalıyız. Hekimin vereceği steroid ilaçları kullanmak bu durumlarda şarttır. Hekim gözetimindeki ilaçlar sayesinde vücudumuz zaman ile güneş ışığına alışacaktır.
" } ] }