{ "title": "Güneş Alerjisi", "image": "https://www.alerjik.gen.tr/images/gunes-alerjisi-6346.png", "date": "20.01.2024 12:46:15", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Güneş alerjisi, güneşe maruz kalma sonucu ciltte kızarıklık, kaşıntı, döküntü gibi belirtilerle kendini gösteren bir rahatsızlık türüdür. Güneş alerjisinin en yaygın ve tehlikeli türü polimorf ışık reaksiyonu yani güneş zehirlenmesidir. Bazı ilaçlar ve bitkilerin tetiklemesi sebebiyle yaşanabileceği gibi genetik olarak da yaşanabilir. Güneş alerjisi hafif seyrettiğinde herhangi bir tıbbi tedaviye gerek duyulmaz. Ancak şiddetli vakalarda bazı ilaçlar ile kontrol altına alınabilir. Güneş alerjisine ciddi derecede maruz kalan kişilerin mutlaka önlem alması ve kendini güneşten koruması gerekir.

Güneş Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Güneş alerjisinde yaşanan belirtiler alerjene bağlı olarak değişebilir. Görülebilecek yaygın belirtiler;
Güneş Alerjisi Neden Olur?

Kullanılan bazı ilaçlar, rahatsızlıklar, genetik yatkınlık, ırk, cildi güneş ışınlarına karşı daha savunmasız hale getirebilir. Güneş alerjisinin nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

Irk: Bazı ırklarda güneş alerjisi daha yaygın şekilde görülebilir. Beyaz tenli insanlar güneş alerjisinde daha risklidir.

Bazı nedenlere maruz kalmak: Cilt bazı etkenlere maruz kaldıktan sonra güneş ışığına çıkmak alerjiye sebep olabilir.

İlaç kullanımı: Bazı antibiyotikler ve ağrı kesiciler güneşe maruz kalan cildin daha fazla tahrip olmasına sebep olabilir.

Deri hastalıkları: Deri hastalığına maruz kalan kişilerin ciltleri daha hassas olur ve güneşe çıktıktan sonra cilt tahrişe daha yatkın olur.

Güneş Alerjisi Nasıl Teşhis Edilir?

Çoğu durumda hekim yalnızca cilde gözle muayene yaparak alerji teşhisi koyabilir. Eğer teşhis için göz muayenesi yeterli değilse bazı tetkiklere başvurulabilir.

Ultraviole (UV) ışık testi: Fototesti olarak da bilinen bir test türüdür. Cilde farklı dalga boylarında ultraviole verilerek cildin verdiği tepki ölçülür. Ultraviole testiyle cildin hangi güneş alerjisine sahip olduğu belirlenebilir.

Fotokaşıntı testi: Cilde alerjiye yol açabileceği düşünülen maddelerden sürülür ve hangi maddeye tepki gösterdiği belirlenir.

Kan testleri ve deri örnekleri: Çoğu kez bu tetkiklere ihtiyaç duyulmadan güneş alerjisi teşhis edilir. Ancak kişide verem gibi bir rahatsızlıktan şüphe duyuluyorsa kan ve deri örneği istenebilir.

Güneş Alerjisi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Güneş alerjisi tedavisinde tedavi şekli alerjinin türüne bağlı olarak değişir. Hafif vakalarda birkaç gün güneşten kaçınmak belirtilerin hafiflemesini sağlar.

İlaçlar: Kortizon içeriği olan ilaçlar alerjinin haffilemesi ve tamamen geçmesi için reçete edilebilir. Bazı ilaçlar reçetesiz olarak satılırken bazı durumlarda prednizon adlı ilaç reçete edilerek kısa süreli kullanılması tavsiye edilir.

Terapi: Güneşe karşı ciddi şekilde alerji gelişiyorsa cildi güneşe karşı alıştırmak için doktor güneşe yavaş yavaş çıkmayı önerebilir. Fototerapi uygulanırken güneşten etkilenen bölgeye yavaş yavaş bir lamba ile ultraviole ışığı verilir. Terapi birkaç hafta devam eder ve haftada 2-3 defa uygulanır.

Güneş Alerjisine Ne İyi Gelir?

Güneşte fazla kalmaktan kaçınmak: Güneşin çok etkili olduğu günlerde ve saatlerde güneşten mümkün olduğunca kaçınılması gerekir.

Aşırı güneşe birden maruz kalmaktan kaçınmak: Özellikle yazın güneş ışığına birden maruz kalmak ve uzun saatler güneşte kalan kişilerde güneş alerjisine sık rastlanır. Güneşe birden maruz kalmak yerine güneş ışığına vücudu alıştırarak süreyi arttırmak faydalı olacaktır.

Koruyucu giysiler ve güneş gözlüğü: Güneşe çıkılacağı zaman cildi tamamen kapatan kıyafetler giymek ve güneş gözlüğü kullanmak hem gözleri hem cildi güneşten korumak için faydalı olur.

Güneş kremi kullanmak: Güneşe çıkılacağı zaman güneş koruyucu kremler kullanmak gerekir. Özellikle alerjik ciltlerde krem kullanımı iki saat arayla tekrarlanmalıdır.

Keçiboynuzu: Güneş alerjisi için oldukça etkili bir çözümdür. 7 tane keçiboynuzu parçalanıp bir kabın içine alınır. Üzerini geçecek şekilde su eklenip 5 dakika kaynatılarak ocaktan alınır. Keçiboynuzu suyu bir hafta sabah akşam olacak şekilde bir su bardağı içilir.

Isırgan otu: 2 su bardağı kadar su kaynatılıp içine bir miktar ısırgan otu eklenir ve birlikte birkaç dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır. Hazırlanan su sabah akşam yemeklerden önce içilir. 2 hafta düzenli devam edildiğinde oldukça etkili sonuçlar alınabilir.

" } ] }