{ "title": "Kaşıntı", "image": "https://www.alerjik.gen.tr/images/kasinti-9608.jpg", "date": "21.01.2024 03:46:37", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Kaşıntı, tıp alanındaki ismi 'pruritustur. ' Vücudun tümünde veya sadece belirli bir bölgesinde hissedilen bu inatçı kaşıntılar çok sinir bozucu bir seviye gelebilir. Bazı durumlarda ise kaşıntı ile kabartı veya kızarıklık gibi başka belirtilerde olabilir. Böcek ısırıkları, bağırsak parazitleri, egzama benzeri cilt rahatsızlıkları, mantar enfeksiyonu, alerjik reaksiyonlar, sistematik rahatsızlıklar veya hormonal farklılıklar kaşıntının başlıca sebepleri arasında yer almaktadır. Tiroit bezi, bağışıklık sisteminde oluşan anormallikler, karaciğer ve böbrek rahatsızlığı bütün vücutta genel bir kaşıntıya yol açmaktadır. Kurdeşen dökmek veya isilik de en bilindik kaşıntı nedenleridir. Çeşitli birçok olayda kaşıntının altında yatmakta olan hastalık tedavi edildikten sonra kaşıntı da ortadan yok olur. Ayrıca cildi kaşındıracak tür de kıyafetler giyinmemek, soğuk su ile banyo yapmak, soğuk kompres yapmak, parfümsüz cilt bakımı ürünleri kullanmak, kaşıntı olan yere kalamin losyonu sürmek ya da cildi devamlı nemli tutmak birazda olsa rahatlama sağlar. Tüm bunların yanı sıra steroidli veya antihistaminik kremler kullanmak kaşıntı tedavisi için kullanılmakta olan ilaçlarında çok faydası olur.

Kaşıntı Neden Olur?

Kuru Cilt: Ciltte yalnızca kaşıntı var ise ve bu belirtiye döküntü şeklinde başka bir anormal durumda eşlik etmiyor ise bu durum genelde cilt kuruluğundan olur. Aslında ilerleyen yaş ile cildin kuruması da son derece normal bir durumdur. Ancak kaşıntı işin içerisine girdiğinde dış nedenlerde etki etmekte olabilir. Çok sık banyo yapmak, havada nem seviyesinin çok düşük olması, klorlu su kullanmak, uzun müddet klimaya maruz kalmak ve merkezi ısıtma gibi sebeplerden dolayı cilt kurur ve kaşıntıya yol açar. Bol, bol nemlendirici kremler kullanmayı ihmal etmemeniz gerekir.

Alerji: Alerji sebebi ile ortaya çıkan kaşıntılar genelde cildin temas etmiş olduğu bazı cisimlere karşı tepki vermesi anlamına gelen 'alerjik egzaması' sorumlu olur. Parfüm, nikel takılar, lastik eldivenler, dikenli bitkiler, sabun, kumaş boyası veya kozmetik ürünlerin içerisinde bulunan kimyasallar alerji durumunu etkilemektedir. Alerjilere karşı harekete geçmekte olan bağışıklık sistemi sebebi ile yanma hissinin de eşlik etmiş olduğu bir kaşıntı başlamaktadır. Saman nezlesi, astım veya egzamaya yatkınlığı bulunan kişilerin alerjik temas egzaması çok daha kolay bir şekilde gelişmektedir. Bunun tedavisi içinde ilk önce cildin nelere karşı tepki verdiği mutlaka tespit edilmesi gerekir. Cildi devamlı nemli tutmak ve anti-alerjik kozmetik ürünler kullanmanız rahatlama sağlamaktadır.

Menopoz: Hormonal farklılıklar üstünüzde sanki karıncalar dolaşıyormuş gibi vücutta genel bir kaşıntıya yol açmaktadır. Bunun sebebi ile alakalı en önemli teorilerden birsi de dalgalanan hormon seviyesinin ciltte bulunan sinir uçlarını etkilediği yönündedir. Beslenmenizde omega üç yağ asitleri içeren besinlerde uzak durmalı ve bol, bol su içerek cildin kurumasını engelleyin, sigara içmeyin, stresten ve güneş ışınlarından uzak durun, uykunuzu almaya dikkat edin bunlar kaşıntıyı durdurmada yardımcı olmaktadır.

Enfeksiyonlar ile Cilt Hastalıkları: Su çiçeği, egzama, sedef rahatsızlığı, kepek, bit, uyuz, kurdeşen ve mantar gibi çeşitli birçok cilt rahatsızlığının belirtisi içinde kaşıntı da mutlaka vardır. Cilt rahatsızlıkları sebebi ile ortaya çıkan kaşıntılar da ise kaşıntı belirli bir alanı etkiler ve kaşınan bölgelerde kabartı, kırmızı renkli lekeler, pullanma veya deri tahrişi olur. Kaşıntı ile deri üstünde bu tür anormal durumlar olduğunda hemen doktora giderek rahatsızlığın ne olduğunu araştırmak yapılması gereken ilk şeydir. Cilt rahatsızlığı için uygulanacak olan tedavi kaşıntıyı da gidermektedir.

İlaçlar: Antibiyotik, penisilin, ağrı kesiciler, aspirin veya mantar ilaçları gibi alınan birtakım ilaçlar kaşıntı ile döküntüye yol açar. Kullanılan bu ilaçlar vücuda girmiş olan yabancı kimyasal maddeler olduğundan dolayı vücut sadece birkaç saat içerisinde herhangi bir tepki ile yanıt vermektedir. Böyle bir durumda ise en iyi yöntem doktorunuza danışarak kullanmış olduğunuz ilacı değiştirmenizin mümkün olup olmadığı hakkında bilgi alarak ilacı değiştirmektir.

Güneş Işınları: Güneşin altında yalnızca on be dakika durmanız dahi bağışıklık sisteminin harekete geçebilmesi için yeterli olmaktadır. Güneşe ilk çıkmanızdan hemen sonra bir gün içerisinde ilk belirtiler görürsünüz. Özellikle de kollar ile göğüste küçük kırmızı benekler ile kaşıntı, güneşe alerjik tepki vermesi anlamına gelmektedir. Bu durum oldukça fazla yaygın görülmekte olan bir durumdur ve güneşe çıkar iken çok dikkatli olmanız en iyisidir. Güneş alerjisi haricinde güneş yanığı da cildin kaşınması ile kızarmasına sebep olmaktadır.
" } ] }