{ "title": "Köpek Tüyü Alerjisi", "image": "https://www.alerjik.gen.tr/images/kopek-tuyu-alerjisi-5248.jpg", "date": "19.01.2024 00:19:24", "author": "Anıl Çinkil", "article": [ { "article": "
Köpek tüyü alerjisi: İnsanlarda oluşan hastalık köpeklerin tüylü olması sonucu alerjik reaksiyonlara neden olmaktadır. Köpeklerin kılları dışında, köpeğin salgıladığı salyamsı tükürük ve yağsı yapı gibi bulunan idrarındaki bakteriler alerjenlerde buna sebep olabilir. Bunlar yer yüzünden havaya karışması sonucu direk solunumla birlikte teneffüs edilir. Bu durumda oluşan alerjik tepkiler vücudumuz gösterebilir. Köpeklerden saçılan tozların hepsinde içeriğinde 15-20 türde alerjik etken bulunur.

Köpek tüyü alerjisi kimlerde görülür: Kişideki sorunlar arasında genetik olan etkenler köpek alerjisine yatkınlığını belirleyen en önemli unsurlar arasında bulunmaktadır. Ailede böyle durumlar, alerjiye yatkınlık olması halinde, kişinin köpek alerjisi birden açığa çıkabilir. Anne ve babada kedi alerjisi gibi bir alerji olursa, büyü olasılıkla çocuklarda da kedi, köpek alerjisi olabilir. Anne ve babanın her ikisinin de bu alerjik yapıda olması demek çocuğun %90 oranında kesine yakın bir sonuçla alerjik yapıya sahip olması demektir. Bu sorun küçük yaştaki çocuklarda ya da bebekler de çok daha fazla görülmektedir. Yaşı 10-11 olan çocuklarda artık kendini göstermeye başlar ve bundan sonra köpek alerjisi görülme riski çok daha fazla olur. Yetişkinlerinde olan köpek alerjisi çok da sık bulunmayabilir kendini pek belli etmez. Her insanın hayvan alerjisi birden farklı olabilir, hayvanlara karşı farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Köpekle yakından bir temas olunduğunda, alerjik sorunlar görülüyorsa kişinin köpekten uzak kalması ve hatta öyle ortamlardan uzak durması uyarısında bulunması gerekir. Ancak yeni yapılan birçok araştırmalarda, kişinin erken dönemde oluşan yani çok küçük yaşlarında alerjenlerle direk temas etmesi halinde, daha sonradan alerjiye yakalanma riskini biraz azalttığı görülmektedir.

Köpek tüyü alerjisi nasıl teşhis edilir?

Kişideki bu sorunlar yapılan kan tahlilleri sonucu yapılarak, ciltte yapılan iğne testi gibi testler sayesinde teşhis edilebilir. Bu testler sadece bilindiği üzere köpeklerde oluşan alerjilerde değil, tüm hayvanlara olan alerjiyi en iyi şekilde tespit edebilir. Ancak çocuklarda ise belli başlı hayvanlara karşı alerjinin etkili bir şekilde belirlenmesi daha önceden tahmin edilerek, testlerle belirlenmesi pek mümkün değildir. Yapılan bu iğne testi negatif bile çıksa, ilerdeki oluşan sorunlar arasında alerjik tepkilerin tahmininde kullanılamaz.

Köpek tüyü alerjisinde hangi belirtiler olur, tedavi nasıl uygulanır?

Öncelikle oluşan bu alerjide burunda akma, tıkanıklık, gözlerde sulanma gözlerde oluşan kaşıntı ve kaşınma, astım en fazla görülen belirtiler arasındadır. Bazı kişilerde ise bu kurdeşen ve egzama gibi farklı hastalıklar ortaya çıkma ihtimali yüksektir. Bu belirtilerin en belirgin halinde, alerjiye neden olabilecek bu köpeğin bulunduğu bölgeden olabildiğince uzaklaştırılması gerekir. Cilt altına yapılan bu aşılama, alerji aşısı denilen aşı bağışıklık terapisi, köpek alerjisinde en etkin tedavi şekillerinden biridir. Bunun dışında ise kortizonlu yapılmış olan burun spreyleri, göz damlası antihistamin ilaçlarda belirtilerin etkilerini oldukça azaltmaktadır. En önemlisi ise köpeklerden olduğunca uzak kalınmalıdır. Bu diğer alerjilerde de alerjinin kaynağından olduğunca uzak kalınması şeklinde uygulanmaktadır. Bunları uygularken evin çok iyi bir şekilde temizliğine de önem verilmelidir. Evdeki köpekten kalan tüy kalıntılarının mutlaka dikkatli bir şekilde temizlenmesi gerekir. Geniş çaplı bir temizlik yapılması uygun görünmektedir. Dış ortamda ise köpeklerden uzak kalınması çok önemlidir.
" } ] }