{ "title": "Metal Alerjisi", "image": "https://www.alerjik.gen.tr/images/metal-alerjisi.jpg", "date": "19.01.2024 20:07:23", "author": "tuba eren", "article": [ { "article": "Metal alerjisi, metalden yapılmış aksesuarlara ve takılara bağlı olarak gelişen bir alerji türüdür. Bu alerji türü daha çok kadınlarda görülür. Öyle ki metal alerjisi kadınların %12'sinde görülür. Erkeklerin ise %6'sında görülen bir rahatsızlıktır. Norveç'de metal alerjisinin %10 olduğu bilinir.

Metal alerjisi daha çok nikele karşıdır ve sebebi de nikelin tuzla birleşimi sırasında erimeye müsait olmasındandır. Terin içerisinde tuz olduğu için terleme durumunda hastalarda şikâyetlerde şiddetlenme olur. Terlemenin olmadığı durumlarda ise pek sorun olmaz. Eksik diş tedavisinde kullanılan implantlarda nikel ve kobalt olduğu için kişilerde alerjiye neden olur. Bu tedaviden önce mutlaka nikel alerji testi yapılmalıdır. Böyle durumlarda hastada yorgunluk ve halsizlik gibi şikâyetler kendini gösterir. Elbiselerde aksesuar olarak kullanılan düğmelerin, fermuarların vb. İçerisinde nikel olduğu için ciltte alerjik reaksiyon gelişebilmektedir.

Metal alerjisinin belirtileri: metal alerjisinin belirtileri arasında daha çok metalin temas ettiği yerde kaşınma, kızarıklık ve içi sıvı dolu kesecikler vb. Vardır. Eğer uzun süredir devam eden bir metal alerjisi varsa deride kuruluk, şiddetli kaşınma gibi şikâyetler kendini gösterebilir.

Nitel alerjisi kişide bir kere meydana geldiyse hep öyle devam eder sadece şiddetinde değişme olabilir. Yani tamamen kurtulmak mümkün değildir.

Metal alerjisinde tedavi: öncelikle metal alerjisi olan kişiler mümkün olduğunca bu tarz ürünlerden uzak kalmalıdırlar. Nikel alerjisi olup olmadığının tespiti için yama testi yapılır. Yama testinde kişinin sırtına alerjiye neden olan en yaygın alerjen maddeleri içerisinde ihtiva eden bir bant yapıştırılır. Yaklaşık olarak bu bant hastanın sırtında 2 gün kalır ve 2. Günün sonunda bant sökülür. Eğer kişinin böyle bir alerjisi varsa bandın yapıştığı yerde bozuk para ebatlarında bir kızarık egzama lekesi gözlenir. Nikel alerjisi olan kişilere antihistaminik, kortizonlu krem ve pomadlar verilir.

Metal alerjisi olan kişiler elbise alırken metal aksesuar olmayanları seçmelidir. Metal yerine naylon kullanılmış olanlar tercih edilmelidir. Ayrıca takıdan dolayı alerjik reaksiyon geçirenler gümüş veya altın (Beyaz altın olmamalı) takıları takmalıdırlar. Takıların ciltle temas ettiği yerlere parlatıcı olan ojeleri sürmekte sağlık açısından son derece yanlış bir uygulamadır. Çünkü terleme esnasında oje eriyecek ve ciltte emilecektir. Nikel kuru ve çatlamamış cilde pek etki etmeyeceğinden cildin daima kuru ve çatlak olmaması için özen gösterilmelidir. Nemlendiricileri kullanmak bu noktada büyük önem taşıyacaktır.
" } ] }