{ "title": "Mevsimsel Alerji", "image": "https://www.alerjik.gen.tr/images/mevsimsel-alerji.jpg", "date": "19.01.2024 07:52:59", "author": "Soner Bahşi", "article": [ { "article": "
Mevsimsel Alerji, adından da anlaşılacağı gibi sürekli olmayan dönem dönem, bazı mevsimlerde ortaya çıkan bir rahatsızlık türüdür. Mevsimsel alerjinin kişide çeşitli rahatsızlıklara neden olduğu, ciddi boyutlarda olmasa da kişinin günlük yaşamını sekteye uğratan durumlara yol açtığı bilinmektedir. Mevsimsel alerji genellikle yaz başlangıcı olan ilkbaharda çok fazla görülmektedir. Çünkü bu mevsimde kışın ardından ağaçların tekrar çiçeklenmeye başlaması ve çimenlerin, çiçeklerin ve bitkilerin yeniden canlanması sonucu bitkilerin polenleri kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olmaktadır.

Rüzgâr esintisiyle, arı ve böceklerin taşımasıyla beraber polenlerin havaya karışmasıyla beraber, alerjiler de baş göstermeye başlar. Bu tür alerjik reaksiyonlar genelde baş ağrısı, hapşırık, burun akıntısı, genizde yanma ya da nefes alıp vermede güçlük çekme, kaşıntı ve gözlerde sulanma şeklinde meydana gelmektedir.

Eğer mevsimsel alerjik durumunuz varsa, mümkün olduğunca hava koşullarını göz önünde bulundurarak, açık havadan, nemli ve küflü ortamlardan uzak durmalısınız. Evde havayı temizleyici filtreler kullanmak ve dışarı çıkarken burun ve ağız kısmınızı kapatacak bir maske takmanız kurtarıcı olabilir. Bunun yanı sıra bu polenlerden kaçmak zor olacağından sıkça sorununuz tekrarlanabilir. Bu nedenle doktora giderek ilaç tedavisi uygulanması gerekmektedir.

Mevsimsel alerji kış aylarında çok nadir görülmekle beraber, nezle ya da soğuk algınlığıyla bazı kişiler tarafından karıştırılabilmektedir. Ayrıca yaz aylarında hassas kişilerde güneş alerjisi de bir bakıma mevsimsel bir alerji olarak ele alınabilmektedir. Yaz aylarında derde döküntüler ve kızarıklıklar cildi hassas olan kişilerde sıkça görülen güneş alerjisidir. Ayrıca deodaront ve deterjanların cilde teması halinde de ciltte alerjik belirtilerin ortaya çıktığı, bilinmektedir.

Mevsimsel Alerji Belirtileri Nelerdir?

İnsanlarda görülen alerjilerden en yaygın olanıdır. Bu sadece ülkemizde değil tüm dünyada gelişen bir durumdur. Mevsimsel alerji yılın herhangi bir bölümünde kişilerde büyük kısıtlamalar yaratan ve önlem alınmadığında farklı sorunlara da yol açan bir durumdur. Mevsimsel alerjinin en büyük belirtisi burun akıntısı ve kaşıntıdır. Bunun yanında birçok belirti bu sorunla birlikte kişide gözlemlenmektedir. Mevsimsel alerji kişilerde farklılıklar gösterebilir. Bir kişide kışın yaşanan alerji diğer bir kişide yazın görülebilmektedir. Bu tamamen kişideki alerji türüne ve vücut hassaslığına bağlıdır. Fakat ülkemizde görüle mevsimsel alerjiler kişilerde genellikle yaz aylarında   ve bahar aylarında görülmektedir. Bunun en büyük nedeni ilkbahar ve yaz aylarında havadaki toz miktarının ve polen miktarının gösterdiği müthiş artıştır.
İşte bu tür belirtilerin görüldüğü kişilerde genellikle mevsimsel olarak ortaya çıkan alerjiler görülmektedir. Bu belirtiler sizlerde de görülüyorsa kesinlikle yapmanız gereken en kısa süre içerisinde doktorunuza başvurmaktır.

Mevsimsel Alerji Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mevsimsel alerji tedavisi, doğru teşhisin konulmasından sonra bazı ilaçlar kullanılarak tedavi edilmektedir. Bunda sağlanan başarı %100 oranına yakındır. Mevsimsel alerji genellikle bahar aylarında Mart, Nisan ve Mayıs döneminde polenlerin havaya yayılmasıyla birlikte ortaya çıkar. Polene karşı alerjik hassasiyeti bulunan kişiler havaya yayılan polenler nedeniyle burun akıntısı, burun kaşıntısı, gözlerde kaşıntı ve sulanma gibi alerjik reaksiyonlar verir. Bunlar göz alerjisi, alerjik nezle belirtileridir. Buna mevsimsel alerji ya da bahar alerjisi denir. Mevsimsel alerji tedavisi ilaçlarla ve aşı tedavisi sayesinde oldukça başarılı bir şekilde yapılır.

Mevsimsel alerjide polenlerden korunmak için alınacak önlemler nelerdir?

Alerjik hastalığı olan, alerjik nezle ve astım gibi sorunları bulunan kişiler bazı önlemleri almalıdır. Evden dışarı çıkılırken güneş gözlüğü kullanılarak, polenlerden korunmalı, nefes alırken ağızdan değil burundan nefes alınmalı ve filtre yapılmalıdır. Polenlerin fazla olduğu zamanlarda dışarıda uzun süre kalınmamalıdır. Sürekli yüz ve burun yıkanmalı ve polenlerin bu bölgelerden temizlenmesi sağlanmalıdır. Dışarıda olunduğunda giyilen giysiler eve gelince değiştirilmeli, duş alınmalıdır. Çünkü dışarıdaki polenler giysilerin üzerine yapışırlar.

Mevsimsel alerji tedavinde, aşı tedavisi yararlı etkiler yapar mı?

Aşı tedavisi denilen immunoterapi tedavisi bu alanda oldukça başarılıdır. Bu tedavi sayesinde hastalarda daha az ilaç kullanılmakta ve astımın ilerlemesine engel olunmaktadır. Aşı tedavisi cilt altına uygulanabileceği gibi, dil altına damla yapılarak da olabilir. Bu yöntemler rahatsızlığın ciddiyetine ve alerjenin türüne göre seçilerek başarılı sonuçlar alınabilir. Fakat çocuklardaki aşı tedavisinde öncelikle alerjenlerin belirlenmesi ve aşının hangi dozlarda yapılması gerektiğinin sadece çocuk alerji uzmanları tarafından yapılmalıdır. Buna uyulmazsa yan etkiler ve tedavide başarısızlık ortaya çıkabilir.

Mevsimsel alerji tedavisinde, aşı tedavisi kimlere nasıl uygulanır?

Polen alerjisinden astım ve alerjik nezle gelişmiş olan herkese aşı tedavisinin uygulanması gerekir. Bahar geldiğinde sıkça hapşıran, gözleri kaşınan, burun tıkanıklığı, öksürük, nefes alma zorluğu olan kişilerde cilt alerji testi yapılarak, bunun neticesine göre kişinin alerjiden etkilenmesine bağlı olarak aşı tedavisine karar verilir. Aşı tedavisine 3 yaşından sonra başlanabilir. Cilt altından enjeksiyon olarak yapılan aşı tedavisi ise 5 yaşından sonra uygulanır. Bu tedavide dil altı, tablet ve cilt altı enjeksiyonu şeklinde aşı yapılabilir. Cilt altına uygulanan aşılarda 2 türlüdür. Bunlar mevsimde ya da yıl boyunca yapılabilir. Buna alerji uzmanı karar verecektir.
" } ] }