{ "title": "Ot Alerjisi", "image": "https://www.alerjik.gen.tr/images/ot-alerjisi.jpg", "date": "21.01.2024 00:44:12", "author": "SEBAHAT COŞGUN", "article": [ { "article": "Ot Alerjisi, Özellikle İlk baharın başlaması ile karşılaşmaya başladığımız ot alerjisi, güz mevsiminde tavan yapar. Çiçeklerin, çayır otlarının, ağaçların, yabani otların ve tarlada bulunan tahıllar ot alerjisine sebep olan başlıca unsurlardır. Polen dediğimiz ve bu bitkilerde bulunan çiçek tozlarının havada savrulması ile polenler insan vücudu ile buluşur ve gözlerinden, derisine, solunumuna kadar birçok yerinde alerjik reaksiyona neden olur. Rüzgâr yolu ile döllenen bu polenler 300 kilometre uzağa kadar savrulmaktadır. Son yapılan araştırmalar dünya üzerinde dokuz milyondan fazla bitki türü olduğunu ve bu rakamın yüzde onlara varan kısmının alerjen etkene sahip olduğu bildirilmiştir.

Ot alerjisi Türkiye genelinde görülen alerji türleri arasında ikinci sırada görülen alerji türüdür. Kara ağaç, gürgen, söğüt, meşe, kestane, çınar, zeytin, kızıl ağaç, sedir ağacı ve kavak ağacı en çok alerjiye neden olan ağaçlardır. Bu ağaçların bazıları şehir merkezlerinde de bulunduğu için ot alerjisi büyük şehirlerde de görülmektedir.

Halk arasında, ot, saman, alerjisi olarak bilinen polen alerjisi sadece yılın belli zamanlarında ortaya çıkar, diğer zanlarda kişi rahattır. Fakat, küresel ısınmanın neden olduğu mevsim değişiklikleri bu doğa olayını da etkilemektedir. Bu yüzden ot alerjisi olanların sürekli dikkatli davranmasında yarar vardır.

Ot Alerjisinden Korunmanın Yollar Nelerdir?
" } ] }