{ "title": "Sigara Alerjisi", "image": "https://www.alerjik.gen.tr/images/sigara-alerjisi-3410.jpg", "date": "19.01.2024 18:01:43", "author": "Esma Mutlu", "article": [ { "article": "
Sigara alerjisi, sigara içmenin görünen en başlı rahatsızlığı astım olan kronik bir hava yolu rahatsızlığıdır. Bununla birlikte bilinen hastalıkların yanında bilinmeyen bazı problemler de eklenerek bronşiyal hastalıklara neden olabilir. Sigara içen bireyler hava yolları ile havada bulunan zararlı toksikleri vücuda alır. Böylelikle bu bireylerde akciğer iltihabı meydana gelir. Vücutta hem astım hem de akciğer iltihabının olması kalıcı rahatsızlıklara neden olabilir. Aktif içicilerde hava yolu duvarında hücre iltihabı, balgam gibi rahatsızlıklara çok sık rastlanmaktadır. Pasif sigara içicilerinde görünen rahatsızlıklar nefes darlığı, öksürük, hırıltı, bronşit gibi hastalıklardır. Zamanla astıma dönüşmesi karşılaşılabilecek muhtemel bir problemdir. Aynı zamanda akciğer solunum testlerinde de bazı bozukluklar çıkabilmektedir. Bu gibi problemlerle karşılaşmamak için yapılan uyarıları dikkate almalı ve kurallara uymaya özen gösterilmelidir. Sigara alerjisinin yetişkin insanlarda da görülmeye başlanması ile bazı kanunlar ile önüne geçilmeye çalışılmıştır.

Pasif sigara içenler ve alerjik sigara kullanıcıları arasındaki fark

Pasif sigara içiciler ile alerjik sigara kullanıcılarına yönelik yapılan bir araştırmada pasif sigara içimi ile alerjik duyarlılık ve alerjik rinit görülme sıklığı arasında olumlu bir bağlantı olduğu görülmüştür. Pasif içicilerde sigara alerjisine bağlı olarak oluşan şikâyetler göz kızarması, ani öksürük, hapşırma, yanma vs. Gibi problemlerdir. Bu alışkanlıklar kadınlarda gebelik ve bebeğin gelişim sürecinde kalıcı rahatsızlıklara neden olmaktadır. Sigara alerjisinin bir diğer adı Buerger Hastalığıdır. Türk dilinde budama hastalığı olarak da adlandırılır. Parmak, ayak, bacakların kesilmesi yani budama gibi bir işlem yapılması sonucu bu ismi alır. Sigara dumanında elliye yakın kansere sebep olan maddeler bulunmaktadır. Gerek dünyada gerekse Türkiye'de erken ölümlerin sebeplerinin başında gelir.
" } ] }