{ "title": "Sivrisinek Alerjisi", "image": "https://www.alerjik.gen.tr/images/sivrisinek-alerjis0i.jpg", "date": "21.01.2024 10:08:45", "author": "Emre KARAHAN", "article": [ { "article": "
Sivrisinek alerjisi, Yaz günlerinin vazgeçilmezi olan sivrisinekler insanların tam bir belasıdır. Gece uykularını bölmekle isimlerini duyuran bu canlılar kan emici özelliklere sahip olduğu için çoğu insan tarafından nefret edilmektedir. Sabah uyandığınız zamanda vücudunuz da kırmızı benekler gördüğünüz de aklınıza gelen bu canlılardır. Yaz aylarını kabusa dönüştüren bu canlılar sivrisinek alerjisi olan insanları etkilemektedir.

Sivrisinek alerjisine neden olan dişi sivrisinektir. Dişi sivrisineklerin insanlarda alerji yapmalarının sebebi dişi sivrisineklerin yumurtalarını beselemek için insanlardan emdiği kandan dolayıdır. Çünkü ağızlarında bulunan salyalar emme sırasında kişi vücudu ile temas etmekte ve alerjiye sebep olmaktadırlar. Sivrisinek ısırığı ısırılan yerde kalın şekilde kırmızı noktadır. Alerjisi ise ısırdığı yerlerin herhangi bir yerinde büyük ve şiş olan kırmızı noktada meydana gelmiştir. Bu ufak masum bir ısırık gibi olsa da kan ile temasından dolayı insan vücudunu çok ciddi bir şekilde tehdit etmektedir. Vücudu ele geçiren bu mikrop müdahale edilmez ise çok nadir de olsa ölümle sonuçlanmaktadır. Sivrisineklerden en çok da çocuklar etkilenmektedir. Alışkın olmadıkları bu canlının ısırması çok fazla alerjiye maruz kalmalarına sebep olmaktadır. Yetişkinlerde bağışıklık kazandı ise etkili olmazken vücudu bağışıklık kazanmayan insanlar da daha etkili sivrisinek alerjileri oluşmaktadır. Bu ısırılmalar insanda kalıcı hastalıklara ve yeni hastalıklara da neden olabilmektedir. Isırma esnasında direk kan ile temas olunması ciddi rahatsızlıkları da beraberinde getirme ihtimali unutulmamalıdır. Isırılan yerlerin aşırı şişmesi ve ağrı yapması halinde doktora gidip gösterilmesi gerekmektedir. Siz ne kadar engel olsanız da yine sizi ısıracak olan bu canlılardan korunma yolları pek azdır ama çok dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

Sivrisinek alerjisinden korunma yolları bağ, dağ, bataklık, orman gibi yerlere çok fazla gidilmemesi gerekir. Gidilmesi gerekir ise de uzun kollu vücudu kapatan kıyafetlerin giyilmesi sivrisineklerden koruyacaktır. Yaşadığımız yerde bataklık varsa da kurutulması önlemlerden biridir. Herhangi olası durumun dışında gelişen olaylarda alerjiye maruz kalan kişinin doktora başvurması en önemli önlemdir. Çünkü alerjik durumlar insanlarda farklı özelliklere sahip olduğu için farklı reaksiyonlarda kalıcı hastalıklara neden olma ihtimali unutulmamalıdır. 2 aylık küçük çocuklar daha fazla korunmalıdır. Doktora gidilerek alınan kremlerin düzenli olarak sürülmesi gerekmektedir.
" } ] }