{ "title": "Solunum Alerji Testi", "image": "https://www.alerjik.gen.tr/images/solunum-alerji-testi.jpg", "date": "21.01.2024 10:52:22", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Solunum alerji testi, astım teşhisinde oldukça önemli bir testler arasındadır. Testler 3 farklı yöntemler uygulanmaktadır. Mutlaka alerji uzmanları tarafından yapılmalıdır. Solunum alerji testi tek başına tanı koydurmaz. Ancak doğru alerjenlerle yapıldığında, belirtilerle birlikte tanı koymaya yardımcı olur. Bu testin 5 yaşından küçük çocuklara yapılmaması gerektiği konusunda bazı inanışlar bulunmaktadır. Fakat 3 aydan sonra herkese uygulanabilen bir testtir. Çoğunlukla uygulamada astım ve alerjik nezle için yapılan testler 2 yaşından sonra uygulanır. Ciddi alerjik şoka sebep olabileceğinden, tecrübeli kişilerce, ekipmanların olduğu merkezlerde uygulanmalıdır. Testi yapacak doktorların alerji uzmanlık belgesi bu nedenle sorgulanmalı, testin yapılması için onama formunun okunması ve imzalanması gerekir.

Solunum alerji testi astım tanısında uygulanırken, ilk olarak solunum fonksiyon testi uygulanır. Bu çocuklar için oldukça zevklidir. Çünkü oyun programıyla birlikte uygulanır. Bu aşamada balon patlatma oyunu yapılır. Bunun ardından ventolin uygulanır. Ardından yeniden solunum fonksiyon testi yapılır.

Solunum alerji testinde nelere dikkat edilmelidir?

Yapılacak testten 8 saat önceden bricanyl, ventolin gibi nefes açıcı ilaçlar, foradil, seretide, symbicart gibi diğer ilaçlarda kullanılmamalıdır. Bunlara dikkat edilmediğinde testin sonuçları hatalı çıkabilir. Solunum alerji testinde hastanın açlığı ya da tokluğu önemli değildir.
Solunum provakasyon testi

Bu test yapılan testlerin sonucunda teşhis konulamayan, astım yakınmaları devam eden hastalarda uygulanması gereken bir testtir. Test nefes borusunda sıkışma yapacak bazı maddelerle yapılmaktadır. Normal sağlıklı kişilerde nefes borusunda sıkışma yapmayacak olan dozlar, astımı olan çocuklarda sıkışmaya neden olur. Bu testin pozitif çıkması halinde, astımı düşündüren bir sonuç alınır. Ancak bunla hastaya kesin bir astım teşhisi konulamaz. Kistik fibröz, alerjik rinit, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, bronşektazi hastalarında da pozitif sonuçlar alınabilmektedir. Fakat bu test sonucunda nefes borusunda sıkışma olmadığı takdirde, astım olmadığını gösteren kesin bir sonuç alınmış olur.
" } ] }