{ "title": "Vücut Alerjisi", "image": "https://www.alerjik.gen.tr/images/vucut-alerjisi-4332.jpg", "date": "20.01.2024 08:27:29", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Vücut Alerjisi, Alerji vücudun herhangi bir maddeye verdiği aşırı tepkiye denilmektedir. Kimi zaman bir otta, kimi zaman yemekte, kimi zaman çiçeklerden, kimi zaman dokunulan maddelerden, kimi zamanda havadan kapılabilecek birçok alerji durumuna rastlanılmaktadır. Alerjileri olan kişilerin bağışıklık sistemi alerjan denilen bu yabancı maddeye karşı aşırı vermiş olduğu tepki de kişide bazı belirtiler göstermektedir. Kişilere göre alerjiler değişiklik göstermektedir. Örneğin ailede bir kişide çiçeğe alerjisi var ise diğer kişide de olacak diye bir şey olmamaktadır. Alerji konusunda kişilerin hassas oldukları maddeler vardır. Bazı kişilerde polene hassaslık varsa polen alerjisi bazı kişilerde ise çilek alerjisine rastlanılmaktadır. Bağışıklık sistemi iyi bir belleğe sahip olmaktadır ve karşılaşılan yararlı bir maddeyi zararlı alerjen olarak kaydeder ve diğer bir gün o maddeyle yakın temas olmasa da ilk karşılaşma durumunda vücutta belirtiler çıkmaya başlamaktadır. Yani gözde, ciltte, elde, tüm vücutta alerji belirtilerine rastlanır.

Bazen vücut alerjisi tüm sistemi etkileyebilecek duruma gelir ve alerji sonunda mast hücrelerinden salgılanan kimyasallardan bilinç kaybı, ishal, tansiyonun düşmesi ve ölüme kadar yol açmaktadır. Bir de alerjiyle beraber egzama, orta kulak iltihabı ve ürtiker gibi alerji hastalıklar, gıdaya bağlı tepkiler ve ilaçlardan oluşan alerji rahatsızlıklarından sayılabilmektedir. Fakat hiç kimse bu rahatsızlıkların gizli alerjiden kaynaklı olabileceğini bilmemektedir.

Vücutta alerji belirtileri nelerdir?
Alerji durumundan en etkin korunma yolları alerji yapan şeylerden uzak durulmalıdır. Fakat genelde bu durumla ne yapılırsa karşılaşılır. Fakat en aza indirmek için ev içerisinde bazı önlemler alınabilmektedir. Yani evde hayvan beslememek, toz yapan tüm eşyaları yok etmek, yün yastık kullanmamak, sigara içmemek, parfüm ve çamaşır suyu kokularından uzak durulmalıdır. Fakat alerji atlatılamıyor ise küçük dozlarda aşı yaptırılabilir. Bu aşı alerjiye karşı duyarlılığı azaltarak alerji oluşmasını çok aza düşürmektedir. Polene alejisi olan kişilerin, polen mevsimi olan bahar aylarında mümkün olduğunca çiçek ve ağaç olan yerlerde maskesiz dolaşmaması yararlı olmaktadır. Ayrıca akupunktur ile alerji en az seviyeye düşürülebilir. Örneğin akupunktur vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak direnci arttırır ve hasta enfeksiyona daha az yakalanmaktadır. Vücudun kendi steroidini salgılaması sağlanmakta ve böylece yara içeriden tedavi edilmektedir. Fakat uzmanların önerisi olan stresten uzak durma ise bağışıklık sistemini etkileyip en aza düşürdüğü için stresten kaçınılmalıdır.
" } ] }