{ "title": "Yaz Alerjisi", "image": "https://www.alerjik.gen.tr/images/yaz-alerjisi.gif", "date": "21.01.2024 13:41:26", "author": "Billur Süar Ada", "article": [ { "article": "
Yaz Alerjisi, Özellikle yaz aylarında ortaya çıkan alerjik reaksiyonlar, yani yaz alerjisi, pek çok kişinin yaşadığı ve bazı ortak sebeplere bağlı olan, sorunlardan biridir. Yazın güneş ışınlarının artan etkisi ile ortaya çıkan bu sorunlar, kimi zaman kimyasalların etkisinin artması yüzünden, kimi zaman ise güneş ışınlarının doğrudan cilde zarar vermesi ile görülebilmektedir. Bazı durumlarda ise bitkilerin polenleri de yaz alerjisi sebepleri arasında yer alabilmektedir. Direkt güneş alerjisi olan kişilerin de yaz aylarında çok dikkatli olması ve önlem alması gereklidir.

Kimi cilt hastalıklarında ise yaz aylarındaki güneş, zarar verici olabilmektedir. Örneğin Lupus hastalığı olan kişilerin, güneşe korumasız bir şekilde çıkması hastalığın şiddetlenmesine sebep olmaktadır. Hiçbir rahatsızlığı olmayan kişilerde bile, güneş ışınları, leke ve isilik yapabilir.

Yaz Alerjisine Yatkın Olan Cilt Tipleri

Özellikle sarışın ve kumral, yani açık tenli ve renkli gözlü kişiler, yaz alerjisi yatkınlığı olan kişilerdir. Bu yüzden açık tenli kişiler, güneşten olabildiğince korunmalı ve güneşe çıkmaları gerektiğinde, mutlaka yüksek faktörlü koruyucu güneş kremleri kullanmalıdırlar. Displastik nevüs yani riskli ben taşıyan kişiler ve çilli cilde sahip olan kişilerin de yaz alerjisi riski taşımasalar bile, güneş ışınlarından korunmaları gereklidir.

Parfüm, kozmetik ve diğer kimyasalların da güneş ışınlarının etkisi ile yaz alerjisi sebeplerinden olduğu bilinmektedir. Bu yüzden özellikle direkt güneşe maruz kalınması esnasında, mümkün olduğunca bu tür ürünlerin kullanılmaması önerilmektedir.

Hassas olan çocuk ciltlerinin de yaz aylarında güneş ışınlarından korunması gereklidir. Özellikle güneş yanıkları ve isilikler, çocukların sık sık yaşadıkları sıkıntılardandır. Alerjiye yatkınlıkları gelişkin bireylere oranla düşük olan çocuklarda, yüksek faktörlü koruyucu kremlerin üç saat ara ile tazelenerek sürülmesi, doğabilecek riskleri oldukça düşürebilmektedir. Ancak kullanılan koruyucu ürünlerinde kaliteli ve zararsız olmasına dikkat edilmeli, güvenilirliği olamayan ürünlerden uzak durulmalıdır.
" } ] }