{ "title": "Yumurta Alerjisi", "image": "https://www.alerjik.gen.tr/images/yumurta-alerjisi-7970.jpg", "date": "20.01.2024 12:00:28", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Yumurta alerjisi, toplumda yaygın olarak görülen alerji türlerinden biridir. Vücudun yumurtayı kötü algılaması nedeniyle, bağışıklık sisteminin buna tepki vermesi sonucunda yumurta alerjisi görülebilir. Alerji etkisi genellikle yumurta akında bulunan proteinden kaynaklanır. Ancak yumurta sarısındaki proteinlere alerjik olan kişilerde bulunmaktadır. Yumurta tüketildiğinde bu vücut tarafından tehlike olarak algılanmaktadır. Bağışıklık sistemi bunu uzaklaştırmak için histamin salgılayarak, alerjik reaksiyon gösterir.

Yumurta alerjisi belirtileri nelerdir?

Yumurta alerjisi olan kişilerde vücutta histamin gibi kimyasalların salgılanmasıyla alerjik reaksiyon ortaya çıkar. Öncelikle nefes alıp vermekte zorlanma, hırıltı, ses kısılması, öksürük, boğazda daralma, karın ağrısı, kusma ve ishal gibi belirtiler olabilir. Buna eşlik eden ciltte kırmızı döküntüler, kurdeşen, gözlerde kaşıntı ve sulanma, kan basıncının düşmesi, şişkinlik gibi belirtilerde olabilir. Daha şiddetli reaksiyonlarda anafilaksi ortaya çıkabilir. Bu durumda belirtiler daha az şiddetli olsa da hızlı bir şekilde kötüleşme olur, solunum zorlaşır, bayılma olabilir. Tedavi edilmediği takdirde anafilaksi ölümcül etkilere neden olabilir. Yumurta alerjisi genellikle küçük yaşlarda ortaya çıkar. Çoğunluğunda 5 yaşına kadar geçse de bazı kişilerde erişkinlik döneminde de devam eder.

Yumurta alerjisinin belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz
Yumurta alerjisi nasıl anlaşılır?

Yumurta yiyen bir kişinin birkaç dakika ya da birkaç saat sonra kaşınmaya başlaması, yumurtaya alerjisi olduğunun en büyük göstergesidir. Cilt iltihabı olarak karşımıza çıkan kaşıntı, yanma ve yaralar sarımsı ve kızarıklık şeklinde ortaya çıkabilir. Ayrıca kişinin mide bulantısı yaşaması ve başının ağrıması, dönmesi de görülen bir başka belirtidir. Kişinin nefes alıp vermekte güçlük çekmesi ve göğüs kafesinde bir daralma hissetmesi, halsizleşmesi de yumurta alerjisi belirtileri arasındadır. Öksürük ve alerjik burun iltihabı, yumurta alerjisi olan çocuklarda sık karşılaşılan bir durumdur.

Yumurta alerjisi bulunan bireylerin bu besini tüketmemesi ya da mümkün olduğunca az tüketmesi, yumurta ile eş değer besin olan loru tüketerek vücudun ihtiyacı olan proteini karşılaması sağlanabilir. Dikkatli beslenme ile kontrol altına alınabilen yumurta alerjisi, doktora başvurarak ilaçla da tedavi edilebilir.

Yumurta alerjisi nasıl teşhis edilir?

Yumurta alerjisinin belirlenmesi için, alerji uzmanı tarafından bazı testlerin yapılması gerekir. Bu durumda hastanın muayenesi yapılır ve sorgulamalar olur. Alerjik reaksiyonun ne kadardır etkili olduğu, yiyeceği tükettikten sonra ne zaman ortaya çıktığı, ailedeki alerji öyküsü sorgulanır. Kişiye cilt testi yapılır, test sırsında kolun ön kısmına ya da sırta yumurta proteini verilir. Bu bölgedeki kızarıklık, kırmızı noktalar incelenir. Bunlar oluşursa alerjik reaksiyon olduğuna karar verilir. Bu test yapılmadan 5-7 gün önceden bazı ilaçların alınmaması gerekir. Özellikle soğuk algınlığı ilaçları, antihistamin ilaçlar sonuçları etkileyebilir. Hastaya kan testi uygulanabilir ve alerjiye sebep olabilecek immunoglobin E antikoruna bakılır. Bu yapılanlar yumurta alerjisini belirleyemediğinde, hastaya besin yükleme yapılabilir. Doktorun denetiminde kişiye yumurta içeren besinler verilir. Eğer belirtiler ortaya çıkıyorsa, yumurta alerjisi tanısı konulabilir.

Yumurta alerjisi tedavisi nasıl yapılır?

Bu tedavi kişinin yumurta yememesi anlamına gelmektedir. Ancak burada yumurtanın çoğu besinde kullanılıyor olması, kişilerin zorlanmasına neden olabilir. Bu nedenle iyi bir planlama yapılmalıdır. Bunun dışında anafilaksi oluşması riskine karşılık adrenalin iğnesi bulundurulabilir. Kullanımı oldukça kolay olan iğne, herhangi bir olumsuzlukta acil olarak kullanılmalıdır. Ayrıca iğneden sonra acilen bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Bunun yanında kişiler antihistamin ilaçlarda kullanılabilir. Kişiler besinlerin içeriğini iyi öğrenmeli, yumurta alerjisinin etkilerinden korunmalıdır. Özellikle dışarıda yenilen yemeklerde buna özen gösterilmelidir. Yumurtasız bir yaşam hedeflenmelidir.
" } ] }