Alerjik Rinit

Alerjik Rinit, burun iltihabı olan rinit rahatsızlığının alerjik etkilerden dolayı olmasıdır. Kendini hapşırma, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı gibi belirtilerle gösterir. Bu belirtiler genellikle göz, damak ve burun kaşıntısı ile görülebilir. Alerjik rinit görülme sıklığı erişkinlerde %8-30, çocuklarda da %2-37 oranındadır. Her yaşta etkili olabilir.
Ancak en çok görüldüğü dönem çocukluk ve genç erişkinlik çağıdır. Alerjik rinit hastalarında astım, alerji sendromu, egzama gibi alerjik hastalıkların görülme olasılığı daha yüksektir.

Alerjik rinit nedir?


Saman nezlesi olarak da bilinen bu rahatsızlık burun içi mukozasının alerjik etkiyle iltihaplanmasıyla ortaya çıkar. Alerjik yapıda olan kişilerde daha fazla görülür: Genellikle yaşam boyu etkili olur. Fakat genellikle etkisini ileri yaşlara doğru azaltır. Alerjik rinitin en yaygın nedeni baharda havada uçuşan polenlerdir. Buna rağmen alerjik etkisi olan her şeyden uzak durmakta yarar vardır. Toplumda yaygınlığı fazla olan bu rahatsızlıkta hastalarda sosyal ve ruhsal sorunlarda daha fazla görülür.

Belirli mevsimlerde ortaya çıkan alerjik rinit türü mevsimsel rinit olarak tanımlanır. Bu ayı zamanda saman nezlesi olarak bilinir. Bunun dışında yıl boyu etkili olan perenital rinit denilen türü vardır. Bunun yıl boyu devam etme nedeni çeşitli kimyasallardan, hayvan tüyü, ev tozu gibi alerjenler yüzündendir. Alerjik rinit uygun şekilde tedavi edilirse, atak sayısı oldukça azaltılabilir.

Alerjik rinit neden olur?


Alerjik rinit nedenleri arasında en önemlisi havada uçuşan polenlerdir. Ağaçlarda bunda etkilidir. Bunların gösterdiği alerjik reaksiyonu aynı zamanda hayvan tüyü, küf, av akarları, ev tozu da gösterebilir. Havanın rüzgârlı ve kuru olduğu zamanlarda polen daha fazla olur. Bu dönem alerjik rinit etkileri de artar. Mevsimsel rinit daha çok bahar aylarında olan ağaç polenlerinden, yıl boyu süren alerjik rinit ev tozu, hamam böcekleri ve akarlardan kaynaklanır. Özellikle evde beslenen köpek kedi, kuş gibi hayvanlar rahatsızlığın şiddetini artırabilir.

Alerjik rinit belirtileri nelerdir?


Alerjik rinit için en belirgin semptomlar burun akıntısı, hapşırık, burun kaşıntısı ve burun tıkanıklığıdır. Bunların dışında öksürük, geniz akıntısı, koku almada zorluk, halsizlik gibi belirtilerde olabilir. Bazen de kulak ve damağın içinde kaşıntı olabilir. Bu rahatsızlıkla birlikte alerjik konjunktivit bulunan hastalarda ise gözlerde sulanma, kaşıntı, kızarıklık gibi belirtilerde oluşabilir. Kişilerde ağız solunumu nedeniyle diş bozuklukları ve yüksek damak sorunu oluşabilir.

Alerjik rinit rahatsızlığında yakınmalar çift taraflı olur. Kişide sarı yeşil burun akıntısı ya da tek taralı belirtiler olması bu rahatsızlıkla uyumlu belirtiler değildir. Burun kaşıntısı yüzünden elle burnu yukarıya itme nedeniyle (Buna alerjik selam denir) burun ucunda yatay bir çizgilenme olur. Bununla birlikte göz altı morluğu, ödem gibi etkilerde olabilir. Hastalar tedavi edilmezse rahat nefes alamadıkları için uyku sorunları ortaya çıkabilir. Çocuk hastalarda dikkat eksikliği, sınavlarda başarısızlık, konsantrasyon güçlüğü, özgüven azalması gibi belirtiler olabilir. Erişkinlerde depresyon, anksiyete, işte ve akademik yaşamda performans düşüklüğü gibi etkiler yüzünden yaşam kalitesinde olumsuz etkiler ortaya çıkabilir.

Alerjik rinit kimleri etkiler?

Alerjik rinit en fazla alerjiye yatkın olanlarda yani atopik denilen kişileri etkiler. Bu kişilerde görülen diğer alerjik hastalıklarda daha yüksek orandadır. Ailede alerjik hastalık varsa bu kişilerde de alerjik rinit görülme oranı fazladır. Rahatsızlığın belirtileri daha çok 40 yaş öncesinde görülür. Bu yaştan sonra belirtiler giderek azalır. Bu hastalığın kendiliğinden iyileşme oranı yok gibidir. Bu çok nadir olarak görülebilir.

Alerjik rinit türleri nelerdir?

Alerjik rinit sınıflandırması belirtilerin şiddetine ve süresine göre yapılır. Eğer belirtiler dört günden az sürüyorsa ya da dört haftadan daha az devam ediyorsa intermitan yani aralıklı rinit, dört günden fazla ya da dört haftadan fazla ise persistan yani süregen rinit olarak tanımlanır.

Şiddetine göre alerjik rinit sınıflandırmasında günlük aktivite, egzersizde bozulma, uykuda bozulma, iş ve okul yaşamında bozulma ve sıkıntı veren belirtilerle birlikte oluyorsa orta, ağır rinit, bu belirtiler olmuyorsa hafif rinit olarak adlandırılır.

Pratikte alerjik rinit sınıflandırması bahar mevsiminde olanlar mevsimsel rinit, yıl boyu sürenlerde perenial rinit olarak adlandırılır. Bu sınıflandırmada alerjenler dikkate alınır. Polenlerden kaynaklanan mevsimsel, ev tozu, hayvan tüyü, küf gibi alerjenler ile tetiklenen perenial rinit olarak ayrılır.

Alerjik rinit tanısı nasıl yapılır?

Bu rahatsızlığın tanısında en önemli kriter hastanın öyküsüdür. Doktor hastadaki belirtileri değerlendirerek, bunların hangi mevsimde, hangi alerjenlere karşı ortaya çıktığı, nasıl olduğu belirlenerek tanıyı kolaylaştırır. Ayrıca fiziksel muayenede hastanın burun mukozası ve etkilenen bölgeleri incelenir. Yapılan burun endoskopisi neticesinde burun içi dokusu soluk olup, konka adı verilen yumuşak dokularda şişlik belirlenir. Burun akıntısı koyu ve yapışkan kıvamlıdır. Burun içine saydam salgıda artma, burun eti büyümesi, ödem görülebilir. Ağza bakıldığında geniz akıntısı ile farenjit semptomları görülebilir.

Alerjik rinit teşhisinde kullanılan IgE testi benzeri testlerde vardır. En fazla kullanılanlar cilde uygulanan testlerdir. Cilt ya da kandan yapılan alerji testlerinde alerjik rinite yol açan alerjik ajan tespiti yapılabilir. Test negatif çıksa da hastadaki belirtiler tanı koymaya yeterli olabilir. Radyolojik görüntüleme tetkiklerinin yapılmasına genellikle gerek duyulmaz. Fakat uygulanan tedavi başarısız olursa ya da başka bir hastalık şüphesi olursa yapılabilir.

Alerjik rinit tedavisi nasıl yapılır?

Bu rahatsızlığın tedavisinde amaç şikâyetlerin giderilmesidir. Çünkü bu hastalık tümüyle ortadan kaldırılamaz. Tedavi planlamasında semptomları tetikleyen alerjen maddelerden kaçınma, ilaç tedavisi en önemli uygulamalardır. Bunlar yakınmaları kontrol altına almaya yeter. Kortizonlu burun içi spreyleri ve antihistaminikler alerjenlerin etkisini azaltır. İlaçlar özellikle alerjenle karşılaşmadan önce kullanılırsa etkisi daha iyi olur. Burun akıntısı, kaşıntı ve hapşırma gibi bulgular görülmez.

Alerjik rinit tedavisinde ilaçlar kadar aşı tedavisi de etkili bir yöntemdir. Bu tedavi için alerjileri ve koşulları uygun hastalar tercih edilir. Ayrıca tedavi kişiye özel uygulanır. Aşı tedavisi hem alerjik rinitin iyileşmesini sağlar hem de bazı hastalarda astım gelişmesine engel olabilir. Eğer hastalarda alerjik rinit nedeniyle oluşan polip, sinüzit gibi sorunlar varsa bunlar için cerrahi tedavi uygulanması gerekebilir.

Alerjik rinit hastaları nelere dikkat etmeli?

Hastaların polenli ve tozlu ortamlardan kaçınması gerekir. Bunu sağlayamıyorlarsa mutlaka maske kullanmaları önerilir. Polenlerin olduğu mevsimde evde bile pencereler, kapılar kapalı tutulmalıdır. Evlerde kalorifer varsa bu havanın kurumasına neden olur. Bu yüzden hastaların evde nemlendirici cihazlar kullanmasında yarar vardır. Bulunun ortamın havası her zamana temiz olmalıdır. Ayrıca evde bitki ve hayvan bakılmamalıdır. Yünlü ve tüylü battaniyelerden, örtülerden uzak durulmalıdır. Sentetik ve pamuklu olanlar tercih edilmelidir. Evde toz tutacak kilim, halı gibi eşyalar kullanılmamalıdır. Ayrıca hastaların sigara içmemesi, dengeli beslenmesi de gerekir. Her gün düzenli olarak egzersiz yapmaları da faydalı olur.
19.01.2024 14:58:09
Alerjik Rinit ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Alerjik Rinit Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Alerjik Rinit"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Alerjiye Hangi Bölüm Bakar

Alerjiye Hangi Bölüm Bakar, Çoğu insanların ömürleri boyunca bir kere de olsa geçirdikleri hastalık olan alerjilerin tedavileri genellikle yapılmamaktadır. B...
Devamını Oku

Alkol Alerjisi

Alkol alerjisi adından da anlaşılabileceği gibi sadece alkol tüketicilerini ya da alkol içmese bile alkolla içli dışlı olan insanlarda görülebilen ve bu...
Devamını Oku

Deniz Suyu Alerjisi

Deniz suyu alerjisi, İlk duyduğunuzda deniz suyu da mı alerji yapar mış diyeceksiniz ama yapmaktadır. İnsan derisi ve cildi yaratılış özelliğinden dolay...
Devamını Oku

Şeker Alerjisi

Şeker Alerjisi, İnsan vücudu bazı zararlı olmayan maddelere karşı da tepkiler vermektedir. Bu ani reaksiyonlara alerji denir. Alerji türleri ve bedenleri far...
Devamını Oku

El Alerjisi

El Alerjisi; El alerjisi, toplumumuzda yaygın olan rahatsızlık türüdür. Ellerde oluşan rahatsızlıklardan dolayı hayatımızı olumsuz etkilemektedir. Günlük iht...
Devamını Oku

Metal Alerjisi

Metal alerjisi, metalden yapılmış aksesuarlara ve takılara bağlı olarak gelişen bir alerji türüdür. Bu alerji türü daha çok kadınlarda görülür. Öyle ki metal...
Devamını Oku

Sıcak Alerjisi

Sıcak alerjisi, insan vücudunun hassaslığı sebebiyle birçok etki ile alerjik rahatsızlıklara maruz kalmaktadır. Sıcaktan alerji olur mu demeyin olmaktad...
Devamını Oku

Alerji Kaşıntısına Ne İyi Gelir

Alerji kaşıntısına ne iyi gelir, alerji farklı alerjenlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Alerjide en çok rastlanan şikâyetlerden biri ...
Devamını Oku

Yüzdeki Alerji Nasıl Geçer

Yüzdeki Alerji Nasıl Geçer, Alerji herhangi bir besin veya farklı hava ortamlarından dolayı, başka bünyelerin normal olarak karşıladığı; fakat bazı insanlara...
Devamını Oku

Pire Alerjisi

Pire Alerjisi; Pireler kedi, köpek toz, kuş pamuk ve su piresi olmak üzere çeşitlere ayrılırlar. Oldukça küçük olmalarına rağmen birçok hastalığa sebep ...
Devamını Oku

Bebeklerde Alerji Kaç Günde Geçer

Bebeklerde alerji kaç günde geçer, alerji nedenleri arasında toz, polen, bitkiler, hayvan tüyü, aşı, serum, sıcak ve soğuk hava, güneş ışığı, dondorulmuş ve ...
Devamını Oku

Dabaz

Dabaz, deride oluşan ürtiker, etrafı kızarıklarla çevrili, çevre büyüklüğü birkaç milimetre ile birkaç santimetre arasında değişen, farklı şekillerde olabile...
Devamını Oku

Köpek Alerjisi

Köpek alerjisi, insanlarda köpeklerin tüylü olması alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Kılların dışında, köpeğin salgıladığı tükürük ve yağsı yapı, id...
Devamını Oku

Propolis Alerjisi

Propolis Alerjisi, Bilinen hiçbir zararı olmayan propolisin antibiyotik, antifungusid ve antiseptik özelliğinden kaynaklanmaktadır. Bu sebeplerden dolay...
Devamını Oku

Çikolata Alerjisi Kaşıntı

Çikolata alerjisi kaşıntı, dünya genelinde bütün kişilerin özellikle de çocukların çok sevdiği ve severek yediği yiyeceklerin en başında yer alıyor. Çikolata...
Devamını Oku

Sabun Alerjisi

Sabun alerjisi, tıbbi olarak kimyasal alerjiler gurubuna girmektedir. Her ne kadar böyle bir alerjen madde bulunsa bile günümüzde insanlarda sabun alerjisi ç...
Devamını Oku

Sivrisinek Alerjisine Ne İyi Gelir

Sivrisinek alerjisine ne iyi gelir, sivrisinek sokması ciddi anlamda acıya yol açan ve hayati risk oluşturabilecek bir durum değildir. Ancak sivrisinek ...
Devamını Oku

Cilt Alerjisi

Cilt alerjisi, İnsanların derilerinde bazen farklı durumlardan dolayı yaralar oluşmakta ve bu yaralar kaşıntı yapmaktadır. Bu durumlar bazen alerjilerde...
Devamını Oku

Kol Alerjisi

Kol Alerjisi, Alerji sorunları vücudun her yerinde görülebilen ve müdahale edilmediği durumlarda çok daha büyük sorunları meydana getirerek insan hayatı...
Devamını Oku

Kavun Alerjisi

Kavun alerjisi, gıda alerjisi bağışıklık sisteminin besinlerde bulunan proteinlere karşı aşırı tepki vermesinden dolayı meydana gelmektedir. Alerji uzmanları...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Alerjiye Hangi Bölüm Bakar
Alkol Alerjisi
Deniz Suyu Alerjisi
Şeker Alerjisi
El Alerjisi
Son Forum Konuları
Alkole Alerjim Oluştu
Alkole Alerjim Oluştu.
Kolda Alerji
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024