Mevsimsel Alerji

Mevsimsel Alerji, adından da anlaşılacağı gibi sürekli olmayan dönem dönem, bazı mevsimlerde ortaya çıkan bir rahatsızlık türüdür. Mevsimsel alerjinin kişide çeşitli rahatsızlıklara neden olduğu, ciddi boyutlarda olmasa da kişinin günlük yaşamını sekteye uğratan durumlara yol açtığı bilinmektedir. Mevsimsel alerji genellikle yaz başlangıcı olan ilkbaharda çok fazla görülmektedir.
Çünkü bu mevsimde kışın ardından ağaçların tekrar çiçeklenmeye başlaması ve çimenlerin, çiçeklerin ve bitkilerin yeniden canlanması sonucu bitkilerin polenleri kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olmaktadır.

Rüzgâr esintisiyle, arı ve böceklerin taşımasıyla beraber polenlerin havaya karışmasıyla beraber, alerjiler de baş göstermeye başlar. Bu tür alerjik reaksiyonlar genelde baş ağrısı, hapşırık, burun akıntısı, genizde yanma ya da nefes alıp vermede güçlük çekme, kaşıntı ve gözlerde sulanma şeklinde meydana gelmektedir.

Eğer mevsimsel alerjik durumunuz varsa, mümkün olduğunca hava koşullarını göz önünde bulundurarak, açık havadan, nemli ve küflü ortamlardan uzak durmalısınız. Evde havayı temizleyici filtreler kullanmak ve dışarı çıkarken burun ve ağız kısmınızı kapatacak bir maske takmanız kurtarıcı olabilir. Bunun yanı sıra bu polenlerden kaçmak zor olacağından sıkça sorununuz tekrarlanabilir. Bu nedenle doktora giderek ilaç tedavisi uygulanması gerekmektedir.

Mevsimsel alerji kış aylarında çok nadir görülmekle beraber, nezle ya da soğuk algınlığıyla bazı kişiler tarafından karıştırılabilmektedir.
Ayrıca yaz aylarında hassas kişilerde güneş alerjisi de bir bakıma mevsimsel bir alerji olarak ele alınabilmektedir. Yaz aylarında derde döküntüler ve kızarıklıklar cildi hassas olan kişilerde sıkça görülen güneş alerjisidir. Ayrıca deodaront ve deterjanların cilde teması halinde de ciltte alerjik belirtilerin ortaya çıktığı, bilinmektedir.

Mevsimsel Alerji Belirtileri Nelerdir?


İnsanlarda görülen alerjilerden en yaygın olanıdır. Bu sadece ülkemizde değil tüm dünyada gelişen bir durumdur. Mevsimsel alerji yılın herhangi bir bölümünde kişilerde büyük kısıtlamalar yaratan ve önlem alınmadığında farklı sorunlara da yol açan bir durumdur. Mevsimsel alerjinin en büyük belirtisi burun akıntısı ve kaşıntıdır. Bunun yanında birçok belirti bu sorunla birlikte kişide gözlemlenmektedir. Mevsimsel alerji kişilerde farklılıklar gösterebilir. Bir kişide kışın yaşanan alerji diğer bir kişide yazın görülebilmektedir. Bu tamamen kişideki alerji türüne ve vücut hassaslığına bağlıdır. Fakat ülkemizde görüle mevsimsel alerjiler kişilerde genellikle yaz aylarında   ve bahar aylarında görülmektedir. Bunun en büyük nedeni ilkbahar ve yaz aylarında havadaki toz miktarının ve polen miktarının gösterdiği müthiş artıştır.
  • Mevsimsel alerji görülen kişilerde en büyük belirti burun akıntısıdır. Burun akıntısı kişilerde çok büyük sorunları beraberinde getirmektedir. Kişinin sosyal hayatında ve iş hayatında büyük problemler oluşturarak yaşam kalitesinin en azlara düşmesinde etki göstermektedir. Fakat bu duruma bakarak her burnu akan kişide alerji aranmamalıdır.
  • Diğer bir belirti hapşırık nöbetleridir. Bu durum sabahları üst üste 10-15 kez gerçekleşen hapşırık sorunlarıdır. Bunun yanında kişi gün içerisinde farklı saatlerde hapşırık sorunları yaşamaktadır. Bu genellikle sınav sırasında öğrencilerde dikkat dağınıklığına neden olarak sınavları etkilemektedir.
  • Mevsimsel bir alerji belirtisi olan ve herkeste görülmeyen bir durum olan gözlerde yaşarma ve göz kaşıntıları bu durumdan dolayı ortaya çıkabilecek bir durumdur. Bu herkeste görülmeyebilir. Fakat bazı insanlarda belirtiler meydana getirmektedir. Bu insanın yaşam kalitesine etki etmektedir.
  • Kişilerde özellikle sabahları hapşırıktan sonra boğazda kaşınma gibi problemler mevsimsel alerji belirtileri arasındadır. Bu belirti tüm alerjisi olan kişilerde oldukça fazla olarak görülmektedir. Boğazda oluşan kaşıntı kişiyi oldukça rahatsız eder ve bu durum bazı insanlarda stres oluşmasına neden olabilir. Bunun nedeni boğazda kaşınan bölgenin erişilebilecek bir yer olmamasıdır.
  • İnsanların birçoğunda görülen boğucu bir öksürük ile alerji belirtiler gösterebilmektedir. Bu gibi belirtilerin kişide görülmesi genellikle insanların telaşlanmasına neden olarak doktora gitmelerine neden olur. Doktorun yaptığı bazı testler ile kişiye alerji tanısı konulmaktadır.
  • Son olarak çok fazla görülmeyen fakat bazı alerji mağduru kişilerde görülebilen göz altlarındaki morluklar da bazen alerjik sorunlardan dolayı meydana çıkmaktadır.
İşte bu tür belirtilerin görüldüğü kişilerde genellikle mevsimsel olarak ortaya çıkan alerjiler görülmektedir. Bu belirtiler sizlerde de görülüyorsa kesinlikle yapmanız gereken en kısa süre içerisinde doktorunuza başvurmaktır.

Mevsimsel Alerji Tedavisi Nasıl Yapılır?


Mevsimsel alerji tedavisi, doğru teşhisin konulmasından sonra bazı ilaçlar kullanılarak tedavi edilmektedir. Bunda sağlanan başarı %100 oranına yakındır. Mevsimsel alerji genellikle bahar aylarında Mart, Nisan ve Mayıs döneminde polenlerin havaya yayılmasıyla birlikte ortaya çıkar. Polene karşı alerjik hassasiyeti bulunan kişiler havaya yayılan polenler nedeniyle burun akıntısı, burun kaşıntısı, gözlerde kaşıntı ve sulanma gibi alerjik reaksiyonlar verir. Bunlar göz alerjisi, alerjik nezle belirtileridir. Buna mevsimsel alerji ya da bahar alerjisi denir. Mevsimsel alerji tedavisi ilaçlarla ve aşı tedavisi sayesinde oldukça başarılı bir şekilde yapılır.

Mevsimsel alerjide polenlerden korunmak için alınacak önlemler nelerdir?


Alerjik hastalığı olan, alerjik nezle ve astım gibi sorunları bulunan kişiler bazı önlemleri almalıdır. Evden dışarı çıkılırken güneş gözlüğü kullanılarak, polenlerden korunmalı, nefes alırken ağızdan değil burundan nefes alınmalı ve filtre yapılmalıdır. Polenlerin fazla olduğu zamanlarda dışarıda uzun süre kalınmamalıdır. Sürekli yüz ve burun yıkanmalı ve polenlerin bu bölgelerden temizlenmesi sağlanmalıdır. Dışarıda olunduğunda giyilen giysiler eve gelince değiştirilmeli, duş alınmalıdır. Çünkü dışarıdaki polenler giysilerin üzerine yapışırlar.

Mevsimsel alerji tedavinde, aşı tedavisi yararlı etkiler yapar mı?

Aşı tedavisi denilen immunoterapi tedavisi bu alanda oldukça başarılıdır. Bu tedavi sayesinde hastalarda daha az ilaç kullanılmakta ve astımın ilerlemesine engel olunmaktadır. Aşı tedavisi cilt altına uygulanabileceği gibi, dil altına damla yapılarak da olabilir. Bu yöntemler rahatsızlığın ciddiyetine ve alerjenin türüne göre seçilerek başarılı sonuçlar alınabilir. Fakat çocuklardaki aşı tedavisinde öncelikle alerjenlerin belirlenmesi ve aşının hangi dozlarda yapılması gerektiğinin sadece çocuk alerji uzmanları tarafından yapılmalıdır. Buna uyulmazsa yan etkiler ve tedavide başarısızlık ortaya çıkabilir.

Mevsimsel alerji tedavisinde, aşı tedavisi kimlere nasıl uygulanır?

Polen alerjisinden astım ve alerjik nezle gelişmiş olan herkese aşı tedavisinin uygulanması gerekir. Bahar geldiğinde sıkça hapşıran, gözleri kaşınan, burun tıkanıklığı, öksürük, nefes alma zorluğu olan kişilerde cilt alerji testi yapılarak, bunun neticesine göre kişinin alerjiden etkilenmesine bağlı olarak aşı tedavisine karar verilir. Aşı tedavisine 3 yaşından sonra başlanabilir. Cilt altından enjeksiyon olarak yapılan aşı tedavisi ise 5 yaşından sonra uygulanır. Bu tedavide dil altı, tablet ve cilt altı enjeksiyonu şeklinde aşı yapılabilir. Cilt altına uygulanan aşılarda 2 türlüdür. Bunlar mevsimde ya da yıl boyunca yapılabilir. Buna alerji uzmanı karar verecektir.
19.01.2024 07:52:59
Mevsimsel Alerji ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mevsimsel Alerji Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Mevsimsel Alerji"
Bende herkes gibi mevsim geçişlerinde parklarda, sokaklarda yürümek istiyorum. Ama mevsimsel alerjim var. Her mevsim geçişinde bahar alerjisi beni hapşırmıyor ve nefes almamı zorlaştırıyor. Evden çıkmadığım zaman iyi ama dışarı çıktığım zaman tam bir ezziyet ben yapabilirim? Yardım edin lütfen.
Gönül . 02.10.2018 09:08:22

Alerjiye Hangi Bölüm Bakar

Alerjiye Hangi Bölüm Bakar, Çoğu insanların ömürleri boyunca bir kere de olsa geçirdikleri hastalık olan alerjilerin tedavileri genellikle yapılmamaktadır. B...
Devamını Oku

Alkol Alerjisi

Alkol alerjisi adından da anlaşılabileceği gibi sadece alkol tüketicilerini ya da alkol içmese bile alkolla içli dışlı olan insanlarda görülebilen ve bu...
Devamını Oku

Deniz Suyu Alerjisi

Deniz suyu alerjisi, İlk duyduğunuzda deniz suyu da mı alerji yapar mış diyeceksiniz ama yapmaktadır. İnsan derisi ve cildi yaratılış özelliğinden dolay...
Devamını Oku

Şeker Alerjisi

Şeker Alerjisi, İnsan vücudu bazı zararlı olmayan maddelere karşı da tepkiler vermektedir. Bu ani reaksiyonlara alerji denir. Alerji türleri ve bedenleri far...
Devamını Oku

El Alerjisi

El Alerjisi; El alerjisi, toplumumuzda yaygın olan rahatsızlık türüdür. Ellerde oluşan rahatsızlıklardan dolayı hayatımızı olumsuz etkilemektedir. Günlük iht...
Devamını Oku

Metal Alerjisi

Metal alerjisi, metalden yapılmış aksesuarlara ve takılara bağlı olarak gelişen bir alerji türüdür. Bu alerji türü daha çok kadınlarda görülür. Öyle ki metal...
Devamını Oku

Sıcak Alerjisi

Sıcak alerjisi, insan vücudunun hassaslığı sebebiyle birçok etki ile alerjik rahatsızlıklara maruz kalmaktadır. Sıcaktan alerji olur mu demeyin olmaktad...
Devamını Oku

Alerji Kaşıntısına Ne İyi Gelir

Alerji kaşıntısına ne iyi gelir, alerji farklı alerjenlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Alerjide en çok rastlanan şikâyetlerden biri ...
Devamını Oku

Yüzdeki Alerji Nasıl Geçer

Yüzdeki Alerji Nasıl Geçer, Alerji herhangi bir besin veya farklı hava ortamlarından dolayı, başka bünyelerin normal olarak karşıladığı; fakat bazı insanlara...
Devamını Oku

Pire Alerjisi

Pire Alerjisi; Pireler kedi, köpek toz, kuş pamuk ve su piresi olmak üzere çeşitlere ayrılırlar. Oldukça küçük olmalarına rağmen birçok hastalığa sebep ...
Devamını Oku

Bebeklerde Alerji Kaç Günde Geçer

Bebeklerde alerji kaç günde geçer, alerji nedenleri arasında toz, polen, bitkiler, hayvan tüyü, aşı, serum, sıcak ve soğuk hava, güneş ışığı, dondorulmuş ve ...
Devamını Oku

Dabaz

Dabaz, deride oluşan ürtiker, etrafı kızarıklarla çevrili, çevre büyüklüğü birkaç milimetre ile birkaç santimetre arasında değişen, farklı şekillerde olabile...
Devamını Oku

Köpek Alerjisi

Köpek alerjisi, insanlarda köpeklerin tüylü olması alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Kılların dışında, köpeğin salgıladığı tükürük ve yağsı yapı, id...
Devamını Oku

Propolis Alerjisi

Propolis Alerjisi, Bilinen hiçbir zararı olmayan propolisin antibiyotik, antifungusid ve antiseptik özelliğinden kaynaklanmaktadır. Bu sebeplerden dolay...
Devamını Oku

Çikolata Alerjisi Kaşıntı

Çikolata alerjisi kaşıntı, dünya genelinde bütün kişilerin özellikle de çocukların çok sevdiği ve severek yediği yiyeceklerin en başında yer alıyor. Çikolata...
Devamını Oku

Sabun Alerjisi

Sabun alerjisi, tıbbi olarak kimyasal alerjiler gurubuna girmektedir. Her ne kadar böyle bir alerjen madde bulunsa bile günümüzde insanlarda sabun alerjisi ç...
Devamını Oku

Sivrisinek Alerjisine Ne İyi Gelir

Sivrisinek alerjisine ne iyi gelir, sivrisinek sokması ciddi anlamda acıya yol açan ve hayati risk oluşturabilecek bir durum değildir. Ancak sivrisinek ...
Devamını Oku

Cilt Alerjisi

Cilt alerjisi, İnsanların derilerinde bazen farklı durumlardan dolayı yaralar oluşmakta ve bu yaralar kaşıntı yapmaktadır. Bu durumlar bazen alerjilerde...
Devamını Oku

Kol Alerjisi

Kol Alerjisi, Alerji sorunları vücudun her yerinde görülebilen ve müdahale edilmediği durumlarda çok daha büyük sorunları meydana getirerek insan hayatı...
Devamını Oku

Kavun Alerjisi

Kavun alerjisi, gıda alerjisi bağışıklık sisteminin besinlerde bulunan proteinlere karşı aşırı tepki vermesinden dolayı meydana gelmektedir. Alerji uzmanları...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Alerjiye Hangi Bölüm Bakar
Alkol Alerjisi
Deniz Suyu Alerjisi
Şeker Alerjisi
El Alerjisi
Son Forum Konuları
Alkole Alerjim Oluştu
Alkole Alerjim Oluştu.
Kolda Alerji
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024