Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Kaşıntı, vücutta rahatsız edici bir his oluşturan bir durumdur ve çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kuru cilt, alerjiler, hormonal değişiklikler, enfeksiyonlar ve bazı ilaçlar kaşıntıya yol açabilir. Uygun tedavi yöntemleri ve önlemlerle kaşıntının hafifletilmesi mümkündür.
Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi
10 Eylül 2024

Kaşıntı


Kaşıntı, tıp alanındaki ismiyle "pruritustur." Vücudun tümünde veya sadece belirli bir bölgesinde hissedilen bu inatçı kaşıntılar oldukça sinir bozucu olabilir. Bazı durumlarda kaşıntıya kabartı veya kızarıklık gibi diğer belirtiler de eşlik edebilir. Böcek ısırıkları, bağırsak parazitleri, egzama gibi cilt rahatsızlıkları, mantar enfeksiyonları, alerjik reaksiyonlar, sistemik rahatsızlıklar veya hormonal değişiklikler kaşıntının başlıca sebepleri arasında yer almaktadır. Tiroid bezi, bağışıklık sistemindeki anormallikler, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları tüm vücutta genel bir kaşıntıya yol açabilir. Kurdeşen dökmek veya isilik de en bilindik kaşıntı nedenleridir. Çeşitli birçok durumda kaşıntının altında yatan hastalık tedavi edildikten sonra kaşıntı da ortadan kalkar. Ayrıca cildi kaşındıracak türde kıyafetler giymemek, soğuk su ile banyo yapmak, soğuk kompres uygulamak, parfümsüz cilt bakım ürünleri kullanmak, kaşıntılı bölgeye kalamin losyonu sürmek ya da cildi sürekli nemli tutmak bir miktar rahatlama sağlar. Tüm bunların yanı sıra steroidli veya antihistaminik kremler kullanmak kaşıntı tedavisi için kullanılan ilaçların faydasını artırır.

Kaşıntı Neden Olur?


Kuru Cilt


Kaşıntı yalnızca ciltte var ise ve bu belirtiye döküntü gibi başka bir anormal durum eşlik etmiyorsa, bu durum genellikle cilt kuruluğundan kaynaklanır. İlerleyen yaş ile birlikte cildin kuruması son derece normal bir durumdur. Ancak kaşıntı işin içine girdiğinde dış nedenler de etkili olabilir. Çok sık banyo yapmak, havada nem seviyesinin düşük olması, klorlu su kullanmak, uzun süre klimaya maruz kalmak ve merkezi ısıtma gibi sebeplerden dolayı cilt kurur ve kaşıntıya yol açar. Bol bol nemlendirici kremler kullanmayı ihmal etmemeniz gerekir.

Alerji

Alerji sebebiyle ortaya çıkan kaşıntılar genellikle cildin temas ettiği bazı maddelere karşı tepki vermesi anlamına gelen "alerjik egzama" sebebiyle olur. Parfüm, nikel takılar, lastik eldivenler, dikenli bitkiler, sabun, kumaş boyası veya kozmetik ürünlerin içindeki kimyasallar alerji durumunu etkiler. Alerjilere karşı harekete geçen bağışıklık sistemi sebebiyle yanma hissi eşlik eden bir kaşıntı başlar. Saman nezlesi, astım veya egzamaya yatkınlığı bulunan kişilerin alerjik temas egzaması çok daha kolay gelişir. Bunun tedavisi için ilk önce cildin nelere karşı tepki verdiği mutlaka tespit edilmelidir. Cildi sürekli nemli tutmak ve anti-alerjik kozmetik ürünler kullanmak rahatlama sağlar.

Menopoz

Hormonal değişiklikler, vücutta genel bir kaşıntıya yol açabilir. Bunun sebebiyle ilgili en önemli teorilerden biri, dalgalanan hormon seviyesinin ciltte bulunan sinir uçlarını etkilediğidir. Beslenmenizde omega-3 yağ asitleri içeren besinlerden uzak durmalı, bol bol su içerek cildin kurumasını engellemeli, sigara içmemeli, stresten ve güneş ışınlarından uzak durmalı, uykunuzu almaya dikkat etmelisiniz. Bu önlemler kaşıntıyı durdurmada yardımcı olabilir.

Enfeksiyonlar ve Cilt Hastalıkları

Su çiçeği, egzama, sedef hastalığı, kepek, bit, uyuz, kurdeşen ve mantar gibi çeşitli birçok cilt rahatsızlığının belirtisi içinde kaşıntı da bulunur. Cilt rahatsızlıkları nedeniyle ortaya çıkan kaşıntılar belirli bir alanı etkiler ve kaşınan bölgelerde kabartı, kırmızı lekeler, pullanma veya deri tahrişi olur. Kaşıntı ile deri üzerinde bu tür anormal durumlar olduğunda hemen doktora giderek rahatsızlığın ne olduğunu araştırmak yapılması gereken ilk şeydir. Cilt rahatsızlığı için uygulanacak olan tedavi kaşıntıyı da gidermektedir.

İlaçlar

Antibiyotikler, penisilin, ağrı kesiciler, aspirin veya mantar ilaçları gibi bazı ilaçlar kaşıntı ve döküntüye yol açabilir. Kullanılan bu ilaçlar vücuda giren yabancı kimyasal maddeler olduğundan dolayı vücut birkaç saat içerisinde herhangi bir tepki ile yanıt verebilir. Böyle bir durumda en iyi yöntem, doktorunuza danışarak kullandığınız ilacı değiştirmenizin mümkün olup olmadığını öğrenmek ve ilacı değiştirmektir.

Güneş Işınları

Güneşin altında yalnızca on beş dakika durmanız dahi bağışıklık sisteminin harekete geçebilmesi için yeterlidir. Güneşe çıktıktan hemen sonra bir gün içerisinde ilk belirtileri fark edersiniz. Özellikle kollar ve göğüs bölgesinde küçük kırmızı benekler ve kaşıntı, güneşe alerjik tepki verdiğiniz anlamına gelir. Bu durum oldukça yaygın görülmektedir ve güneşe çıkarken dikkatli olmanız en iyisidir. Güneş alerjisi dışında güneş yanığı da cildin kaşınması ve kızarmasına sebep olabilir.

Kaşıntıyı Hafifletmek İçin Öneriler

  • Soğuk su ile banyo yapmak
  • Soğuk kompres uygulamak
  • Parfümsüz cilt bakım ürünleri kullanmak
  • Kaşıntılı bölgeye kalamin losyonu sürmek
  • Cildi sürekli nemli tutmak
  • Steroidli veya antihistaminik kremler kullanmak

Kaşıntının altında yatan sebebi belirlemek ve gerekli tedaviyi uygulamak, kaşıntıyı kontrol altına almanın en etkili yoludur. Cilt sağlığınızı korumak için cildinizi nemlendirmeyi, alerjen maddelerden kaçınmayı ve güneşten korunmayı ihmal etmeyin.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Akçiçek 12 Temmuz 2024 Cuma

Cildimde sürekli bir kaşıntı hissediyorum ve bazen kızarıklıklar da oluşuyor. Bu durum hangi sebeplerden kaynaklanıyor olabilir? Özellikle hangi önlemleri almamı tavsiye edersiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Akçiçek, cildinizde sürekli kaşıntı ve kızarıklık yaşıyorsanız, bunun birden fazla nedeni olabilir. Alerjik reaksiyonlar, egzama, kuruluk, stres, ya da belirli cilt enfeksiyonları bu tür belirtilere yol açabilir. İlk olarak, yeni bir cilt bakım ürünü veya deterjan kullanıp kullanmadığınızı gözden geçirin çünkü bunlar alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

Ayrıca, cildinizi nemli tutmak için düzenli olarak nemlendirici kullanabilirsiniz. Kaşıntıyı azaltmak için soğuk kompres uygulamak da faydalı olabilir. Eğer belirtileriniz devam ederse, bir dermatoloğa başvurmanız en iyisi olacaktır. Çünkü bazen altta yatan daha ciddi sağlık sorunları olabilir ve profesyonel bir değerlendirme gerekebilir. Sağlıklı günler dilerim!

Çok Okunanlar
Bebeklerde Alerji Yapan Yiyecekler
Bebeklerde Alerji Yapan Yiyecekler
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Gıda Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi
Gıda Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi
Alerji Damlası Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Alerji Damlası Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Dabaz Belirtileri ve Tedavisi
Dabaz Belirtileri ve Tedavisi
Pire Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi
Pire Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi
Saç Boyası Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi
Saç Boyası Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Yaz Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi
Yaz Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Vücut Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi
Vücut Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi
Alerjiye Hangi Bölüm Bakar?
Alerjiye Hangi Bölüm Bakar?
Alerji Nasıl Anlaşılır?
Alerji Nasıl Anlaşılır?
Arı Poleni Alerji Yapar mı?
Arı Poleni Alerji Yapar mı?
Alerji Çeşitleri Nelerdir?
Alerji Çeşitleri Nelerdir?
Kol Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi
Kol Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi
Alkol Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi
Alkol Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi