Çimento Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi
25 Haziran 2024

Çimento Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Çimento Alerjisi

Çimento, inşaat ve yapı sektöründe sıkça kullanılan bir malzemedir. Ancak, çimento ile çalışılan iş kollarında, en çok solunum yolları ile ilgili alerjik mesleki hastalıklara rastlanır. Havada uçuşan tozlar ve mikro-makro klimatik iş yeri ortamı, bu hastalıkların en önemli sebeplerini oluşturur.

Çimento Kaynaklı Alerji ve Hastalıklar

Çoğunlukla epidermis ile görülen kronik bronşit, bu iş kollarında en çok rastlanan solunum yolu rahatsızlığıdır. 1940'lı yıllarda dahi krom solüsyon testi ile ortaya çıkarılabilen çimento egzamasına sebep olduğu düşünülüyordu. Krom tuzları, deride mevcut olan proteinlerle birleşip alerjik bir durum ortaya çıkarır. Bununla beraber, çimentonun alkali bir toz olması dermatit hastalığına sebep olmaktadır.

Normal Portland çimento, serbest silis taneciği içermediğinden silikoz hastalığına neden olmaz. Ancak, asitlere karşı dayanıklılık gösteren çimento türleri, serbest silis tanecikleri içerdiği için, maruz kalındığında mutlaka silikoz hastalığına yakalanma tehlikesini beraberinde getirir. Silis tanecikleri, taş ocaklarında çalışan insanların en çok karşılaştıkları tozdur. İçinde silis maddesi bulunan taşlar kırıldığında, parçalanıp ufalandığında solunabilir silis tozları meydana gelir. Bu işlemler yapıldığında, dibe doğru derin çukur açılır ve bunun içinde ister elle olsun isterse büyük makineler aracılığıyla olsun, toprak kazılır. Bu esnada ortaya çok fazla miktarda silis tozu çıkar. Bu tozların solunması son derece tehlikelidir.

Belirli bir süre boyunca bu toza maruz kalındığında, silikoz adı verilen bir tür pnömokonyoz gelişir. Tüberküloz, akciğer kanseri ve artrit gibi otoimmün rahatsızlıklara da sebep olur. Silis tozu, toprak yeni kazıldığı vakit çok daha tehlikeli olur. Daha önce ortaya çıkan ve bir yerde kalmış olan silis tozunun tekrar solunması, yeni kazılan taşlardan meydana gelen taze tozun solunması kadar tehlikeli olmaz. Bazı çimento türleri içeriğinde, diatoma toprağı (beyaz pekmez toprağı) ve sünger taşı bulundurur. Diatoma toprağı ısıtıldığında amorf silis, kristobalite dönüştüğünden muhtemelen tehlikeli olur. Kristobalit, kuvarstan daha patojenik bir kristaldir. Bu kristal konkomitan tüberküloz hastalığına sebep olabilir.

Çimento Alerjisi ve Hastalıklarından Korunma Yolları

Çimento alerjileri ve çimentodan kaynaklanan hastalıklardan korunmanın başında, çimento tozlarının bulunduğu ortamlarda çok uzun süre kalınmaması gelir. Basit güvenlik önlemlerinin uygulanması, rutin olarak sağlık kontrolleri yaptırılması geçici ve kalıcı hastalıkların önüne geçilmesinde etkili olacaktır. İş yerinde alınabilecek bazı önlemler şunlardır:

  • Çalışma alanının düzenli olarak havalandırılması
  • Toz maskesi ve koruyucu gözlük kullanılması
  • Çimento ile doğrudan temasın minimize edilmesi
  • Çalışma ortamının düzenli olarak temizlenmesi
  • Çalışanların düzenli sağlık kontrollerinden geçirilmesi

Çimento alerjisi ve buna bağlı hastalıklar, iş yeri ortamında alınacak önlemler ve kişisel koruyucu ekipman kullanımı ile büyük ölçüde önlenebilir. Bu sayede, çalışanların sağlığı korunmuş olur ve iş verimliliği artar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dabaz Belirtileri ve Tedavisi

Dabaz Belirtileri ve Tedavisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fındık Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Fındık Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Alerji Kaç Günde Geçer?

Bebeklerde Alerji Kaç Günde Geçer?

Sıvı Sabun Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Sıvı Sabun Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Bahar Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Bahar Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Alerji Belirtileri ve Tedavisi

Alerji Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

İlaç Alerji Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

İlaç Alerji Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güncel

El Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

El Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Balık Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Balık Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi